Balkanski lideri nezadovoljni samitom u Briselu

Objavljeno: 23.06.2022, 16:36h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima iz regiona da je Srbija danas na samitu EU – Zapadni Balkan izrazila veliku podršku otvaranju procesa pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom, ali da se ponovo ništa nije desilo, prenosi portal RTS. (Foto: Euronews.rs)

Albanski premijer Edi Rama je izrazio žaljenje zbog situacije u Evropskoj uniji i istakao da se nada da još uvijek može da joj se pomogne. Rekao je da se osjeća dobro što je u Briselu kao Evropljanin, ali i loše jer još uvijek ne mogu da budu tu kao punopravni Evropljani nego kao gosti u podjeljenoj kući.

Rama je dodao da Albanija čeka da dobije status kandidata u EU osam godina, te da “je Bugarska ovdje problem, ali nije samo ona, već i to što se EU umorila od proširenja, a Bugarska je izraz toga”.

Premijer S. Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da S. Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

On je istakao da je S. Makedonija otvorena zemlja prepoznata da dijalogom rješava sva otvorena pitanja.”Bugarska je odlučila da se vrati u prošlost i blokira otpočinjanje pregovora. Vrijeme je da EU ispuni svoja obećanja pre nego što da nova”, dodao je Kovačevski, prenosi RTS.

Vučić je potvrdio da je na njega izvršen pritisak zbog rusko-ukrajinskog pitanja, i da on to ne krije.

“Nisam ovde da pravdam našu poziciju, jer mene kao presednika obavezuju zaključci našeg Saveta za nacionalnu bezbednost. Moramo da vodimo računa o svom nacionalnom interesu”, rekao je Vučić.

On je negirao da je “Otvoreni Balkan” bila ideja mađarskog premijera Viktora Orbana ili Vladimira Putina, i napomenuo da sa ruskim predsjednikom nikada nije razgovarao o tome.

“Nećemo da čekamo Godoa, baš mi je žao nekih ljudi koji su juče bili optimistični. Nisam došao sa idejom da će se nešto promijeniti. Moramo da se pokrenemo kako bismo oživeli duh Evrope u regionu”, kazao je albanski premijer.

Rama je rekao da podržava ideju Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice i rekao da će nastaviti svoj put ka punopravnom članstvu, ali da ceni ako bi nova politička zajednica zaživjela i postala mjesto okupljanja i jedna kuća.

“Nema problema ako smo na različitim spratovima, ali bar u dnevnoj sobi treba da budemo zajedno”, rekao je Rama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register