CDT: Nedopustivo ćutanje Ustavnog suda

Objavljeno: 22.06.2022, 20:47h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), navladina organizacija iz Podgorice, je optužila danas Ustavni sud Crne Gore da svojom pasivnošću podriva demokratske procese u Crnoj Gori.

“Pasivnost Ustavnog suda i neizjašnjavanje nakon odlaganja lokalnih izbora može značiti da se ova institucija miri sa podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori. Ignorisanje naše i dugih inicijativa znači da ovaj sud ne zanimaju krucijalna pitanja funkcionisanja demokratije i demokratskih izbora u zemlji”, rečeno je u reagovanju CDT, koje je potpisala Milena Gvozdenović, zamjenica programskog direktora CDT.

U reagovanju se podsjeća na to da je CDT prije mjesec dana podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, tj. o načinu na koji su odgpđeni lokalni izbori, a da “Ustavni sud nije održao sjednicu i raspravljao o ovoj temi, a nije ni obavijestio javnost o zakazivanju sjednice na kojoj će se raspravljati ova inicijativa”.

“Način na koji je sprovedeno odlaganje izbora u suprotnosti je sa pravnim poretkom, što je proizvelo ozbiljnu pravnu konfuziju u nekoliko oblasti našeg pravnog sistema i narušilo demokratski poredak i pravila, ali Ustavni sud ne nalazi na shodno ni da, makar, obavi raspravu o ovoj temi”, rečeno je u reagovanju koje završava apelom da Ustavni sud “hitno zakaže sjednicu i izjasni se o našoj i drugim inicijativama vezano za odlaganje lokalnih izbora”.

CDT od Ustavnog suda traži da hitno reaguje

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register