Zašto je zob posebna

Objavljeno: 21.06.2022, 07:04h

Ovas ili zob je genetski vrlo komplikovana, kaže Manuel Spannagl iz Helmholtz Münchena koji je proveo šest godina dekodirajući i istražujući genom zobi, te identifikovao cijeli skup gena sadržanih u ovoj važnoj žitarici.

Složenost genoma zobi rezultat je njegove veličine i strukture: zob ima šest setova hromozoma s ukupno više od 80.000 gena, dok ljudi imaju samo dva seta hromozoma s oko 20.000 gena. Redoslijed gena duž hromozoma znatno je manje “razvrstan” nego kod drugih žitarica sa značajnom količinom gena koji je premješten između hromosoma, što rezultira arhitekturom genoma poput mozaika, prenosi znanost.com.hr.

Istraživači su otkriti zašto zob izaziva manje alergija i netolerancije u poređenju sa žitaricama poput pšenice ili raži. To je zato što zob ima manje proteina koji odgovaraju glutenu u pšenici.

“To nam je omogućilo da potvrdimo na genomskom nivou da je zob u svom čistom obliku prikladna za prehranu bez glutena”, kaže Nadia Kamal iz Helmholtz Münchena.

U poređenju s drugim žitaricama, zob takođe sadrži mnogo veći udio takozvanih beta-glukana. Ova dijetalna vlakna smanjuju holesterol u krvi i pozitivno utiču na osobe s metaboličkim bolestima poput dijabetesa tipa 2.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register