Zmije dolaze u crkvu (video)

Objavljeno: 17.06.2022, 06:24h

Svakog 15. avgusta, na praznik Velika Gospojina ili Uspenje Bogorodice, u seoskoj crkvi na Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog mora, pristiže na stotine zmija, piše Nacionalna geografija.

Prema tvrdnjama mještana, one obično ovde dolaze dan ili dva pred praznik i ostaju u crkvi sve dok se ne odsluži liturgija. Sa završetkom liturgije, zmije odlaze svaka na svoju stranu.

Nije poznato kada su se zmije prvi put pojavile u crkvi, ali stanovnici ovog ostrva raspredaju priče koje sežu duboko u prošlost.

Prema njihovim tvrdnjama čak i kada su Grci prešli na novi kalendar, koji je pomjeren za trinaest dana unaprijed – zmije su rešile da ispoštuju stari kalendar i pojavile se 15. avgusta.

Legenda kaže da su pirati u XIII vijeku zauzeli ostrvo i pokušali da provale u manastir pun monahinja. Kako priča dalje govori, u tom trenutku su se pojavile zmije koje su isprepletale tijela i formirale zid između pirata i manastira. Ubrzo potom, prestrašeni ovim prizorom, pirati su podigli jedra i pobegli.

Jedna verzija legende kaže da su monahinje u strahu pred najezdom gusara i njihovih zločina zamolile Boga da ih pretvori u zmije. Njihove molitve su prema legendi uslišene i na taj način su spašene. Od tada one dolaze ovdje da obilježe praznik po kom je crkva i dobila ime.

Prema riječima očevidaca i stanovnika ovog i okolnih mjesta, zmije su malih dimenzija – ne duže od jednog metra i sive su boje. Ono što ih karakteriše je da se ne plaše ljudi.

U novije vrijeme, lokalci i sveštenstvo su za njih napravili staklene sanduke u koje ih sveštenici sklanjaju zbog bezbjednosti. Po završetku liturgije, sveštenici vade zmije i vjernici mogu da ih dodirnu, a ovaj čin se smatra vrstom blagoslova.

Grci bilježe da se zmije nisu pojavile samo dva puta, otkako prate ovaj fenomen. Prvi put – 1941. godine prije okupacije u Drugom svjetskom ratu i drugi put – 1953. godine kada je Kefaloniju zadesio razoran zemljotres, piše Nacionalna geografija.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register