MC zatražio od Savjeta RTCG da objelodani činjenice u vezi sa revizorskim izvještajem

Objavljeno: 16.06.2022, 17:48h

Media centar je danas pozvao Savjetu RTCG da javnost upozna sa situacijom u vezi sa revizorskim izvještajem o poslovanju javnog medijskog servisa u 2021. godini i odgovori na pitanja koja je na prethodnoj sjednici ovog tijela postavila članica Marijana Camović Veličković.

“Javnost finansira RTCG sa preko14 miliona eura godišnje i ima pravo da dobije jasne odgovore da li je sa revizorom koji je radio reviziju finansijskog poslovanja javnog servisa za 2021. godinu raskinut ugovor zbog negativnih nalaza o poslovanju, koji se nisu svidjeli generalnom direktoru, ili zbog nekih drugih razloga”, rečeno je u saopštenju Media centra.

Ova nevladina organizacija, koja je posebno fokusirana na rad javnih medija i medijskih institucija, smatra da “javnost treba da dobije na uvid ugovor o realizaciji revizije koji nije dostupan na web sajtu RTCG, iako je to obaveza po članu 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG”.

“Zakon propisuje da se uvid javnosti u poslovanje RTCG ostvaruje objavljivanjem ugovora koji su predmet javnih nabavki na web sajtu RTCG u roku od 15 dana od njihovog potpisivanja”, konstatuje Media centar i poziva Savjet RTCG i generalnog direktora “da prestanu sa kršenjem zakonskih odredbi i odmah objave ugovor o sprovođenju revizije finansijskog poslovanja za 2021. godinu, koji je odavno morao da se  nađe na internet portalu RTCG”.

Media centar smatra i da javnost treba da bude upozna sa činjenicama “da li je revizor dobio blagovremeno na uvid sve neophodne materijale na osnovu kojih se vrši revizija u skladu sa međunarodnim standardima”. “Ukoliko je došlo do nepoštovanja ugovora, javnost treba da se upozna sa sadržajem odluke kojom se raskida ugovor sa revizorskom kućom koja je bila prvorangirana na tenderu”.

“Savjet RTCG je morao nakon raskida ugovora da donese novu odluku o izboru nove revizorske kuće, a i da objavi ugovor o sprovođenju revizije sa novim preduzećem”, kaže Media centar i opominje predsjednika Savjeta RTCG da “treba da saopšti javnosti kada je raskinut ugovor sa revizorom, koji je, prema riječima članice Savjeta Marijane Camović Velićković, u nacrtu izvještaja dao negativnu ocjenu poslovanja RTCG u 2021”.

“Pozivamo predsjednika i sve članove/ce Savjeta RTCG da osiguraju zakonitost u radu javnog medijskog servisa i povećaju transparentnost rada jer im je to jedna od ključnih obaveza u vršenju funkcije. Ukoliko nisu u stanju da to urade, pozivamo ih da podnesu ostavke”, poručio je Media centar.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register