Kako na prirodan način očistiti tijelo od mikotoksina

Objavljeno: 16.06.2022, 07:25h

Umor, kašalj, bol u zglobovima, upala sinusa, vrtoglavica, kijanje,  kratkoća daha, problemi s koncentracijom… Sve su to mogući simptomi izloženosti organizma plijesni i gljivicama, odnosno njihovim štetnim materijama – mikotoksinima.

Toksini iz plijesni i gljivica preopterećuju i slabe jetru i imunitet, te samim time povećavaju sklonost raznim oboljenjima.

Gdje se kriju plijesan i gljivice?

Udišimo spore plijesni u vlažnoj prostoriji (ima ih i u zidovima), a unosimo ih i putem hrane (žitarice, kafa, orašasto voće, začini).

Spore plijesni mogu biti prisutne i na odjeći, cipelama, kućnim ljubimcima, čak i na vašoj torbici.

Plijesan stvara toksine koji, ako se akumuliraju u organizmu, ugrožavaju zdravlje.

Ako je organizam potpuno zdrav, jetra će filtrirati mikotoksine te ih putem stolice i urina izbaciti iz organizma. No, ako je detoks sistem (jetra i bubrezi) kompromitovan i oslabljen, to neće biti moguće, pa će mikotoksini cirkulirati kroz tijelo.

Mikotoksini mogu završiti i u krvotoku. Zadržavaju se i u mozgu, nervima i žlijezdama, te mogu izazivati razne neugodne simptome te u konačnici dovesti i do težih bolesti.

Dovode se u vezu s tumorima, lajmskom bolešću, a mogu negativno utjecati i na zdravlje štitnjače.

Među najopasnije mikotoksine spadaju aflatoksin i okratoksin, koji mogu izazvati i oštećenja bubrega.

Postoje dobra prirodna rješenja koja vam mogu pomoći da se riješite mikotoksina na zdrav i siguran način.

  1. Aktivni ugljen

Tajna aktivnog ugljena po pitanju mikotoksina krije se u tome što on na sebe veže i u milione svojih pora pohranjuje toksine i hemikalije kojima nije mjesto u organizmu.

S aktivnim ugljenom događa se proces adsorpcije, a to znači da se toksini vežu za njegovu površinu, a potom se putem sistema eliminacije izbacuju iz organizma.

Aktivni ugljen veže na sebe opasne mikotoksine kao što su aflatoksin, okratoksin i trikotecen.

Uzimate li aktivni ugljen kako biste se oslobodili mikotoksina, svakako popijte 2-3 litre vode na dan – to je važno kako biste izbjegli dehidraciju.

  1. Bentonit glina i zeolit

Bentonit glina je posebno popularna jer veže na sebe toksine iz kože, no pokazala se vrlo djelotvornom i u eliminaciji mikotoksina.

Izvrsna je zato što tokom eliminacije mikotoksina ne remeti apsorpciju nutrijenata u organizmu, što je vrlo važno za dobro zdravlje.

Slično djelovanje ima i prirodni mineral zeolit, koji se smatra najjačim prirodnim detoksikatorom.

  1. Glutation

Glutation sadrži molekule sumpora te daje podršku organizmu u procesu detoksikacije, odnosno čišćenja organizma od toksina, uključujući i mikotoksine.

Budući da mikotoksini u organizmu uzrokuju i oksidativni stres, što je još jedan od okidača za pojavu bolesti, u pomoć priskače upravo glutation, koji ima snažna antioksidativna svojstva.

Premda ga tijelo u mladosti samo stvara, s godinama njegov nivo opada. Zato je poželjno i preporučljivo konzumirati hranu koja je njime bogata, primjerice avokado, šparoge, okru i spanać, a možete ga uzimati i u obliku dodataka prehrani.

  1. Klorela

Ova jednoćelijska slatkovodna alga prepuna je antioksidansa i nutrijenata, a usto je odličan čistač organizma.

Njena intenzivna zelena boja ukazuje i na obilje hlorofila, moćnog biljnog sastojka za detoks.

Osim što na sebe veže teške metale, klorela eliminiše i opasni aflatoksin.

Pokazala se toliko djelotvornom da čak suzbija i karcinom jetre koji može nastati kao rezultat štetnog djelovanja aflatoksina B1.

  1. Probiotici

Vrlo je važno i da pripazite na svoju prehranu, a to znači da biste je trebali obogatiti probioticima i prebioticima, koji će povoljno djelovati na sistem za varenje i zaštititi ga od uticaja plijesni i toksina.

Studije su pokazale da brojne vrste probiotika direktno napadaju mikotoksine te ih na siguran način uklanjaju iz organizma. (Izvor: alternativa-za-vas.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register