Uništeno Partizansko spomen groblje u Mostaru

by | jun 15, 2022 | Novosti, Priča dana | 0 comments

“Jučer su Mostarom u svom rušilačkom pohodu prošle neofašističke horde i totalno devastirale Partizansko spomen groblje. Mostar, onaj slobodarski, ne smije ostati nijem na ovo dešavanje koje traje desetljećima već. Građani Mostara moraju reći svoj stav o ovome”, poručili su iz mostarskog UABNOR-a.

Fotografije uništenih, gotovo svih, spomen ploča sa uklesanim imenima poginulih partizana na Partizanskom spomen groblju u Mostaru obišle su danas Bosnu i Hercegovinu, izvještava Buka.

“Ovo što sam vidjela ledi krv u žilama i ulijeva strah. Je li moguće da nas takvi ljudi okružuju? Dvojica policajaca su ‘izišla na teren’, nekoliko novinara … kako i kada dalje u ovakvom Mostaru”, pita se Mostarka Boška Čavar koja je na svom FB profilu podijelila i fotografije onoga što je zatekla.

“Mislim da više nema niko kome nije jasno ko stoji iza uništavanja partizanskog spomenika, ko to čini i u čije ime to čini. Nažalost, to je samo posljedica postojanja jedne politike, zna se i koje, politike HDZ-a, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenose b/h mediji.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su poručili da je uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru kriminalno i anticivilizacijsko djelovanje sa ciljem da se izbriše istorija BiH.

Ideja za izgradnju spomen-groblja potekla je početkom 1960-ih godina, a glavi inicijator gradnje bio je tadašnji visoki državni i partijski funkcioner Džemal Bijedić, koji je rođen u Mostaru. Gradnja groblja počela je oktobra 1960. godine, a ono je svečano otvoreno 25. septembra 1965. godine na dvadesetu godišnjicu oslobođenja Mostara.

Na groblju se nalazilo 810 nadgrobnih ploča. Na groblju je sahranjeno oko 500 posmrtnih ostataka partizanskih boraca iz Mostara i okoline.

U periodu od 1992. do 1995. godine, groblje je oštećeno, a poslije završetka rata, samo nastavilo da propada usljed zanemrivanja i vandalizma, navodi Buka.

VEZANE VIJESTI

0 Comments

Submit a Comment