Nema odgovora od Ministarstva unutrašnjih poslova

Objavljeno: 15.06.2022, 11:10h

Saopštenje Centra za građanske slobode (CEGAS)

Da se norme Zakona o crnogorskom državljanstvu različito tumače od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Upravnog suda, uvjerili smo se na primjeru građanina koji nam se obratio za pomoć.

Dva brata čekaju godinama na dobijanje crnogorskog državljanstva na osnovu člana 10 Zakona o crnogorskom državljanstvu, tj. crnogorski iseljenik i član njegove porodice do trećeg stepena srodstva u pravoj liniji može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori najmanje dvije godine i ujedno ispunjava sve uslove iz člana 8 stav 1 tačke 1,4,5,7 i 8  Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Ministastvo unutrašnjih poslova, dva puta donosi odbijajuće Rješenje za jednog od braće, smatrajući da ne postoje relevantni dokazi koji upućuju na to da je njegov djed crnogorski iseljenik, dok Upravni sud, svojim presudama, potvrđuje suprotno.

Treći put, po sili zakonske procedure, kada Upravni sud donosi treću presudu po redu, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdaje Rješenje kojim se stiče pravo na  crnogorsko državljanstvo prijemom.

Drugog brata očekuje isti, prilično iscrpljujući i mukotrpan, postupak pred sudom.

Jednom unuku je djed crnogorski iseljenik, nakon godina suđenja, dok se za drugog unuka čeka treća, meritorna presuda Upravnog suda, za istu stvar.

Centar za građanske slobode (CEGAS), je na osnovu Zahtjeva za slobodan pristup informaciji upućenom Direktoratu za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a,  kojim je tražio broj donesenih Rješenja o dodjeljivanju crnogorskog državljanstva prijemom, na osnovu sudskih odluka, za period od 2016. do 19.04.2022.godine, dobio odgovor da se isključivo radi o samo jednom dodijeljenom državljanstvu, na ovaj način.

Bez obzira na jedinstven slučaj, u smislu neujednačenosti u tumačenju pravne norma, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Upravnog suda Crne Gore, budi pravnu nesigurnost kod jasno postavljene norme u Članu 10 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Kako smo, kao organizacija, zainteresovani za ovaj slučaj, baveći se zakonskim načinima sticanja crnogorskog državljanstva, nejasna je situacija u kojoj Ministarstvo unutrašnjih poslova, ostaje pri svom stavu tumačenja ove norme u konkretnom slučaju, sve do treće presude Upravnog suda, kada sud ulazi u meritum, pa nadležno Ministarstvo u konačnome dodjeljuje Rješenje kojim se odobrava crnogorsko državljanstvo.

S’obzirom da pomenuti slučaj nije jedini, pa se na apsolutno isti način očekuje pravo na dobijanje crnogorskog državljanstva drugog člana porodice, iz pomenutog slučaja, ne smije se očekivati drugačije pravno Rješenje, kao ni čekanje epiloga tri sudska postupka pred drugostepenim organom, ako je jasno postavljeno u Zakonu o upravnom postupku Crne Gore,  u Članu 5. da :”javno pravni organ vodi računa o ranijim odlukama koje je donio o bitno istovjetnim upravnim stvarima”.

Vodeći računa o pravnoj tačnosti a onda i ekonomičnosti postupaka, državni službenici i donosioci Rješenja, moraju biti svjesni troškova samih postupaka pred drugostepenim organima.

Za građane i građanke je najpreče uspostavljati pravnu izvijesnost jasnom primjenom zakona.

Brine situacija, da se na brojna obraćanja Centra za građanske slobode (CEGAS), upućena  kabinetu Ministarstva unutrašnjih poslova kao i Direktoratu za upravne poslove, državljanstvo i strance, niko ne oglašava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register