Naukom protiv gluvoće

Objavljeno: 14.06.2022, 08:17h

Gubitak sluha zbog starenja, buke i određenih ljekova i antibiotika za liječenje raka bio je nepovratan jer naučnici nisu uspjeli reprogramirati postojeće ćelije da se razviju u senzorne ćelije spoljnjeg i unutrašnjeg uha nakon što umru.

Naučnici Northwestern Medicine su otkrili jedan glavni gen koji programira ćelije ušnih dlačica u spoljne ili unutrašnje, nadilazeći veliku prepreku koja je spriječila razvoj tih ćelija za obnavljanje sluha.

Naučnici trenutno mogu proizvesti vještačke ćelije dlake, ali se ona ne diferencira u unutrašnju ili spoljnu ćeliju, koje pružaju različite bitne funkcije za proizvodnju sluha. Otkriće je veliki korak prema razvoju ovih specifičnih ćelija.

Odumiranje spoljnih dlačnih ćelije koje stvara školjka najčešće je uzrok gluvoće i gubitka sluha. Ćelije se razvijaju u embripnu i ne razmnožavaju se. Spoljna ćelija dlake se šire i skupljaju kao odgovor na pritisak zvučnih talasai pojačavaju zvuk za unutrašnju ćeliju dlake. Unutrašnje ćelije prenose te vibracije do neurona kako bi stvorili zvukove koje čujemo, prenosi Geek.hr.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register