Jedite srnetinu za spas planete!

Objavljeno: 12.06.2022, 07:42h

Britanska vlada predlaže da se više jede meso divljači nego govedina, jer goveda proizvode mnogo metana, koji utiče na klimatske promjene.

Dokument od 27 stranica, koji bi trebalo da bude zvanično objavljen u ponedjeljak, urađen je na osnovu dva izvještaja koje je suosnivač lanca restorana ‘Leon’, Henri Damblbi, uradio na osnovu snimanja stanja navika u ishrani i gojaznosti populacije u Velikoj Britaniji, prenosi portal RTS.

Njegovi izvještaji o gojaznosti populacije i ugroženosti životne sredine, koje je naručio bivši ministar životne sredine Majkl Gouv, preporučivali su da se proširi mreža besplatnih školskih obroka, da se uvede porez na so i šećer i da se voće i povrće prepisuju na recept kao dio terapije.

Međutim, prema verziji nove strategije koju su imali prilike da vide novinari Gardijana i Telegrafa, kako prenosi Skaj njuz, ovi predlozi su potpuno ignorisani, a umjesto njih su navedene „potpuno nejasne” preporuke, smatra Rob Persival, jedan od rukovodilaca dobrotvorne organizacije „Soil asocijacija” (Soil Association).

U novoj strategiji se pominje i podsticaj razvoju ribarstva, za koje se dugo smatralo da je veoma štetno za životnu sredinu, zatim povećanje potrošnje „srnetine iz održivog i odgovornog uzgoja“, hrane od proteina algi i tehnologiji, proizvodnje stočne hrane od koje će životinje proizvoditi manje metana.

Navodi se i obaveza uvođenja opcije veganskog obroka u školama, zatvorima i ostalim institucijama javnog sektora, a da na jelovnicima u restoranima moraju stajati upozorenja o dobrobiti životinja, ukoliko koriste meso iz intenzivnog uzgoja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register