Objavljen javni poziv za dodjelu alata sakupljačima sekundarnih sirovina

Objavljeno: 31.05.2022, 11:30h

NVO Mladi Romi je raspisala javni poziv kojim će sakupljačima sekundarnih sirovina biti omogućeno da dobiju alate i opremu za unapređenje njihovog prihoda i posla, javio je Samir Jaha, direktor ove nevladine organzacije.

Ovim projektom će biti odabrano 30 korisnika kojima će biti dodijeljeni paketi radnog alata u vrijednosti od 500 dolara (po paketu), odnosno 425 eura. Obezbjeđivanje ovih kompleta doprinjeće većoj produktivnosti, ali prije svega boljoj bezbjednosti na radu i zaštiti zdravlja.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti pojedinci sa teritorije Crne Gore (Podgorica, Bijelo Bolje, Berane, Nikšić, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat, Cetinje, Rožaje, Pljevlja), a koji se aktivno bave sakupljanjem i obradom sekundarnih sirovina.

Svi zainteresovani kandidati će moći da se prijave putem jednostavnog obrasca koji sadrži osnovne podatke o korisnicima, njihovom pravnom i socijalnom statusu, a moći će da navedu i sve potrebne alate koji su im potrebni za rad, ukupne vrijednosti do 425 eura.

Ova aktivnost dio je projekta Podrška RE sakupljačima sekundarnih sirovina, a koji je podržan od strane Ambasade SAD-a u Crnoj Gori kroz Julia Taft program. Cilj projekta je poboljšanje radnih prava sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori, tj. poboljšanje zapošljivosti, radnih mogućnosti i uslova rada sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori.

Tokom trajanja ovog projekta koji je započeo 01. avgusta prošle godine realizovane i planirane su sledeće aktivnosti:

– Organizovano je do sada 11 fokus grupa sa ukupno 93 sakupljača sekundarnih sirovina u 11 opština na kojima je bilo riječi o njihovom radu, načinu na koji obavljaju svoj posao, alatima koje koriste u svom radu, materijalu koji prikupljaju, problemima sa kojima se suočavaju u radu i ostvarenim prihodima;

– U toku je izrada analize i publikacije o radnim pravima sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori, problemima i prijedlozima načina rješavanja tih problema;

– U narednom periodu planirana je dodjela radnih alata u vrijednosti od 15000 dolara, za 30 korisnika koji ce biti izabrani na javnom pozivu;

Ciljnu grupu projekta čini 50% pripadnika romske i egipćanske zajednice koji imaju status stalnog ili privremenog boravka u Crnoj Gori 50% domicilnih pripadnika RE populacije.

Obezbeđivanje ovih kompleta doprinjeće većoj produktivnosti, ali prije svega boljoj bezbjednosti na radu i zaštiti zdravlja. Osim toga, nedostatak opreme dovodi do nevidljivosti sakupljača otpada kao ključnih aktera u ciklusu upravljanja otpadom i ozbiljnoj marginalizaciji njihovih prava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register