Kijaj slobodno

Objavljeno: 25.05.2022, 08:23h

Ako je kijanje nasilno zaustavljeno, sav pritisak onda odlazi u neki drugi dio tijela koji može stradati.

Kijanje je poluautonomno, konvulzivno izbacivanje vazduha iz pluća kroz nos i usta, a obično je uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritantima nosne sluznice.

Započinje u nervima i bitna je stavka imunološkog sistema. Ono pomaže organizmu da ostane zdrav čisteći nos od bakterija i virusa. Kad se iz nekog razloga pokrene “centar za kijanje” u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju stegnuti. Nakon toga se prsni mišići naglo stežu, a opuštaju se oni u grlu – upravo tako izgleda kijanje pri kojem vazduh, zajedno sa sluzi izlazi iz usta i grla. I sve to pri brzini od 150 ili 160 km/h, pri čemu je tijelo u stanju da izbaciti i 100 000 bacila.

Nedavno je muškarac u Velikoj Britaniji pri pokušavanju zaustavljanja snažnog kijanja znatno ozlijedio svoje grlo. Jedva je gutao i govorio zato što je blokirao istovremeno i nos i usta pa je nakon toga nastupilo otjecanje vrata, a uslijedili su i jaki bolovi u grlu.

Stiskanje nosa i usta u trenutku kada treba doći do kijanja, u onim ekstremnijim slučajevima, može dovesti čak do rupture stražnjeg dijela grla. Na to upozoravaju ljekari. Dotični britanski pacijent je proveo nedjelju dana u bolnici upravo zbog rupture ždrijela, a s obzirom na oštećenje je morao biti hranjen na cjevčicu.

Ako je kijanje nasilno zaustavljeno, sav pritisak onda odlazi u neki drugi dio tijela koji može stradati. Sprječavanjem kijanja pritisak može otići u uši, od čega mogu stradati bubne opne, ogluvjeti ili nastupiti vrtoglavica. Osim toga, mogu biti oštećeni kapilare u očima, odnosno mogu pući zbog pritiska. Postoji i potencijalna opasnost od povreda vrata. (Izvor: Geek.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register