Zašto vozači umotavaju ključ u aluminijsku foliju?

Objavljeno: 24.05.2022, 08:21h

Vaš prijatelj ima ključ od auta umotan u aluminijsku foliju? Umjesto da mu se smijete, trebali biste učiniti isto. A razlog je vrlo važan. Jer, u jutarnjim satima, umjesto automobila, ispred zgrade možete naći prazno parkirno mjesto.

Osnova za rad modernog automobila je … udobnost. A jedan od najintuitivnijih sistema je pristup putničkom prostoru bez ključa (keyless). Zahvaljujući tome, vozač ne mora vaditi ključ iz džepa da bi otključao brave u vozilu i pokrenuo motor tipkom. Nažalost, u ovoj funkciji ne uživaju samo vozači, već i … lopovi!

Zašto pristup bez ključa prija lopovima? Ključ je potreban za otvaranje automobila. Ali signal koji on prenosi uvijek se može “produžiti”. Postupak je jednostavan. Jedan od lopova prilazi, primjerice, vratima stana i zahvaljujući slušalici uhvati signal ključa koji se nalazi u džepu jakne obješene u hodniku. Tada se signal s prijamnika šalje na odašiljač koji se nalazi u džepu lopova koji stoji uz automobil. Auto reaguje na ovaj signal – vrata se otvaraju i motor se može pokrenuti.

Upaljeni motor se neće ugasiti sam, čak i ako lopov s slušalicom koja stoji kraj vrata izgubi kontakt s ključem. Auto će pokazati nedostatak ključa, ali motor se neće ugasiti (to je zaštita u slučaju kvara ključa). Lopovi tako mogu sigurno doći do mjesta gdje će se automobil sakriti ili do destinacije gdje će se rastaviti na dijelove.

Prije dva desetljeća pristup putničkom prostoru bez ključa bio je skupa oprema dostupna uglavnom kupcima luksuznih automobila. Danas polako postaje standard, pored krize sa poluprovodnicima. Hand-free ne zahtijeva dodatnu naknadu, na primjer, u mnogim automobilima, često čak i u hatchbackovima B segmenta. To znači da bi se vozači trebali znati zaštititi.

Vozač može zaštititi ključ od krađe signala praktički … besplatno! U kuhinjskoj ladici dovoljno je imati malo aluminijske folije koja je dovoljna za motanje ključa. Ovaj materijal dobro se nosi sa potiskivanjem signala ključa i omogućuje vozaču da ga ostavi u jakni u hodniku i mirnospava. Folija će spriječiti krađu metodom “relejne kutije”. (Izvor: automobili.ba)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register