Šta se dešava s uljem ako ga koristite više puta pri kuvanju

Objavljeno: 23.05.2022, 07:22h

Manje-više nam je poznato zašto ne bi trebalo da isto ulje koristimo više puta prilikom kuvanja. Stoga, još jednom provjerite zašto to ne treba da radimo.

Otrovne tvari

Kada se iskorišteno ulje ponovno zagrijava, oslobađa se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Druga otrovna tvar koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagrijava je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Transmasti

Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama, neke masti se pretvaraju u transmasti. A kad se ovo ulje ponovno zagrije, oslobađa još veće količine transmasti, koje su veoma loše za cjelokupno zdravlje. Mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, pretilost, bol u grudima, probavne, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u tijelu.

Karcinogeni

Ponovno zagrijavanje ulja povećava sadržaj štetnih tvari poput policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.

Stoga pri kuvanju uvijek koristite svježe ulje i izbjegavajte ponovnu upotrebu ili zagrijavanje prethodno zagrijanog ulja. (Izvor: Aktivni.si)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register