'; ?>

Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije

Objavljeno: 21.05.2022, 20:42h

Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, S.Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR)

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile predanost “suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, S.Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), prenosi Hina.

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.

“Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)”, piše u deklaraciji, prenosi Beta.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register