UNICEF: Širom svijeta radno angažovano više od 160 miliona djece

Objavljeno: 21.05.2022, 18:22h

Širom svijeta radno je angažovano više od 160 miliona djece, ili svako deseto dijete uzrasta od pet do 17 godina.

Procjena je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, ukazuje se u najnovijoj studiji Međunarodne organizacije rada i UNICEF.

Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost, ključne uzroke dječjeg rada, navodi se u dokumentu MOR i UNICEF, uz ocjenu da se premalo napredovalo u obezbjeđivanju uslova da sva djeca uživaju socijalnu zaštitu, prenio je portal Nezavisnost.org.

Širom svijeta, 73,6 odsto, ili približno milijardu i po djece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dječju novčanu naknadu, a taj veliki jaz u socijalnoj zaštiti mora se brzo eliminisati, zaključuju MOR i UNICEF.

Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu djelovali odlučno, pandemija kovid-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promjene samo će povećati rasprostranjenost dječjeg rada, ukazuje se u studiji.

U cilju jačanja sistema socijalne zaštite za prevenciju i eliminaciju dječijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka, među kojima su da se mora zatvoriti jaz u pokrivenosti djece socijalnom zaštitom, izgraditi integrisani sisteme socijalne zaštite, obezbijediti da program socijalne zaštite bude inkluzivan i osjetljiv na rad djece kako bi se on maksimalno smanjio.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register