Dan nezavisnosti Crne Gore

Objavljeno: 21.05.2022, 09:00h

Crna Gora slavi Dan nezavisnosti, šesnaestu godišnjicu od održavanja referenduma na kojem su građani glasali za izdvajanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Nezavisnost je podržalo 230.661 građana ili 55,52 odsto, dok je za ostanak zajedničke države bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim medjunarodno-pravnim subjektivitetom?”

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka posredovala Evropska unija.

Crna Gora je 3. juna i zvanično proglašena nezavisnom državom, usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti u Skupštini Crne Gore. Iste godine,  28. juna  je postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine i članica Savjeta Evrope.

Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj, odnosno 23., proglašeni su za neradne dane.

Premijer Dritan Abazović priredio je sinoć, na platou ispred Vile Gorica, svečani prijem, kome su prisustvovati predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register