SZO upozorava na moguće ubrzano širenje majmunskih boginja u Evropi

Objavljeno: 20.05.2022, 21:17h

Širenje slučajeva majmunskih boginja moglo bi da bude ubrzano u Evropi, ocijenio je danas regionalni šef Svjetske zdravstvene organizacije dok je najmanje osam evropskih zemalja zabiljležilo oboljele, od kojih 20 u Velikoj Britaniji.

“U vrijeme kada ulazimo u ljetnju sezonu… sa okupljanjima, festivalima i izlascima strahujem da se ubrzava prenos”, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Slučajevi ovog virusa endemskog u Zapadnoj Africi zabiljleženi su u više zapadnih zemalja od početka maja, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Portugal, Francuska i Švedska.

Razmjera prenosa je “atipična”, ocijenio je Kluge ističući da osim jednog slučaju, nijedna zaražena osoba nije putovala u zone gdje su majmunske boginje endemske.

Najveći broj slučajeva zabiljležen je među muškarcima koji su imali seksualne odnose sa muškarcima, rekao je Kluge a SZO je već ranije ukazala da hoće da rasvijetli širenje virusa u homoseksualnoj zajednici.

Velika Britanija objavila je danas da je zabijleleženo 11 novih slučajeva virusa, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 20. Francuska, Belgija i Njemačka zabiljeležile su svoje prve slučajeve, prenosi Beta.

Zvaničnica Britanske agencije za zdravstvenu bezbjednost (UKHSA) Suzan Hopkins rekla je da se očekuje da broj slučajeva nastavi da raste narednih dana. Ona je pozvala gej i homoseksualne osobe da paze na najmanji simptom.

Simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, bol u leđima, povećane žlijezde, umor. Mogu da se pojave promjene na koži, često na licu i da se prošire na ostale djelove tijela, prije nego što prođu razne faze, formiraju koru i otpadnu.

Nema lijeka za ovaj tip boginja koje se šire kontaktom sa zaraženom osobom ili sa njenim organskim tečnostima, kao što je pljuvačka. Ta virusna infekcija prođe sama od sebe.

Prema britanskoj zdravstvenoj agenciji virus se “ne prenosi lako” među ljudima i rizik za populaciju Velike Britanije je mali.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je danas da većina oboljelih u Velikoj Britaniji ima lake simptome. Rekao je da su stavili na raspolaganje veliki broj efikasnih vakcina protiv majmunskih boginja.

Samo u prvom slučaju zaražena osoba je nedavno putovala u Nigeriju u Zapadnoj Africi gdje je ta virusna bolest endemska, ostali su zaraženi u zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register