Romi iz Ukrajine nepoželjni u zemljama Višegradske grupe

Objavljeno: 20.05.2022, 07:46h

Brojni izbjegli ukrajinski Romi koji posjeduju i mađarsko državljanstvo putuju između glavnih gradova Višegradske grupe, pošto vlade tih zemalja odbijaju da im pruže istu pomoć koju daju i izbjeglim Ukrajincima koji imaju samo jedan pasoš.

Direktiva EU o privremenoj zaštiti iz 2001. kaže da zemlje Unije imaju obavezu da prime osobe kojima su prethodno dale zaštićeni status, a koje su pokušale da odu u neku drugu članicu EU.

Međutim, taj je tekst izostavljen iz odluke Evropske komisije iz marta 2022. godine o uslovima privremene zaštite ukrajinskih izbjeglica. Profesor Boldisar Nađ sa budimpeštanskog Centralnoevropskog univerziteta izjavio je da ne bi bio iznenađen da je to učinjeno pod pritiskom Mađarske i Poljske, prenosi EURACTIV.com.

Zemlje Višegradske grupe su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, koje su u Višegradu u Mađarskoj 1991. godine dogovorile regionalnu kooperaciju kako bi zajednički radile na svojoj evroatlantskoj integraciji. Poslije proširenja EU 2004, taj savez je izgubio političku težinu. Kada je došla izbjeglička kriza, to je ponovo ujedinilo ove zemlje i to – protiv Brisela. Otada Brisel grupu V4 smatra za „slučaj“ i „blok“ koji dijeli Evropu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register