Rabii Alhantouli: Sve koji pružaju otpor širom svijeta agresori i okupatori nazivaju teroristima

Objavljeno: 20.05.2022, 10:53h

Države Crna Gora i Palestina su uspostavile diplomatske odnose 1. avgusta 2006. godine, a Rabii Alhantouli je na dužnost ambasadora Države Palestine stupio oktobra 2016. godine. Za portal PCNEN sa njim je razgovarao Omer Šarkić.

Poštovani Ambasadore, već dugo ste u Crnoj Gori. Vaš otac je, takođe, bio diplomatski predstavnik Palestine u SFRJ, sa službom u Beogradu. Kakve utiske nosite o Crnoj Gori, a kakvu predstavu imate  o SFRJ kroz iskustvo i priče Vašeg oca?

 Hvala Vam što ste mi se obratili za ovaj intervju. Dosta toga se promijenilo od perioda koji vi pominjete. Vrijeme SFRJ bilo je i vrijeme Pokreta nesvrstanih, vrijeme značajnih lidera sa vizijom i principima. Najznačajnija karakteristika tog vremena bila je solidarnost. Palestina nije bila strana tema, bila je pitanje koje se tiče svake osobe koja nije prihvatala nepravdu i koja je vjerovala u ljudska prava i slobodu kao univerzalne vrijednosti. Danas živimo u drugačijim vremenima i drugačijom dinamikom, ne mogu reći da smo u boljim vremenima.

Koliko pratim, ovo je jedan od Vaših rijetkih opširnijih intervjua za  crnogorske medije. Zašto Vas nema na Javnom servisu, u najčitanijim i najgledanijim komercijalnim medijima poput Vijesti, kada je Palestina, čiji ste diplomatski predstavnik najvećeg ranga, pod permanentnom okupacijom, konstantnim terorom i nekom vrstom aparhejda?

U stalnom smo kontaktu sa svim crnogorskim medijima, imao sam nekoliko važnih intervjua do sada, uključujući i jedan nedavno. Vi znate bolje od mene na čemu je fokus medija ovdje u Crnoj Gori. Sa naše strane, mi se obraćamo svima i informišemo o dešavanjima u Palestini. U posljednje vrijeme postoji nešto bolje izvještavanje o situaciji u Palestini, ali i dalje mediji pokazuju interesovanje kada se dešavaju neke veoma dramatične situacije, kao što vi činite sada.

Generalno, vaši novinari nisu radoznali za naše teme, što nije uobičajeno za novinare.

Dok traje rat u Ukrajini, u Palestini se nastavlja svakodnevni teror i ubistva, djece čak. Ubijena je i poznata novinarka Al Jazeere na radnom zadatku, hicem u glavu. Slike  sa sprovoda na kojima izraelska vojska divljački tuče ljude koje nose njen pogrebni kovčeg izazvala je gnušanje kod svakog čovjeka sa zrncem empatije. Iako je Shiren Abu Akleh bila američka državljanka, ni američka administracija nije, rekao bih, ni približno oštro reagovala kako reaguje u sličnim slučajevima. Zbog čega je Izraelu i njenoj vojsci od najmoćnijih država svijeta dozvoljeno da nekažnjeno rade ono na što drugi ne smiju ni pomisliti?

Gnusni zločin ubistva Abu Akleh i varvarski napadi na njenoj sahrani od strane izraelskih okupatorskih snaga u okupiranom Jerusalimu impliciraju na to šta Izrael jeste. Ovi zločini se vrše svakodnevno nad mojim narodom. Svaki poziv Izraela da istraži ubistvo Širin i ostalih Palestinaca je bukvalno traženje od ubice da istraži svoj zločin. 

Kada uporedite praktične reakcije na situaciju u Ukrajini i jedino verbalne reakcije na situaciju u Palestini, na žalost, možete zaključiti koliko se nepravdi, koja je nametnutna palestinskom narodu, dodaju dupli standardi i licemjerje.

Zašto se Izraelu, koji ima svjetski rekord u kršenju ljudskih prava i ratnih zločina, uključujući zločin Aparthejda, daje imunitet i ne smatra odgovornim? Ovo pitanje treba da postavite, takozvanim svetskim šampionima demokratije i ljudskih prava.

Povodom divljačkog ubistva novinarke Shiren Abu Akleh, ambsada je otvorila Knjigu žalosti. Kao novinara me interesuje – ako je pristojno takvo pitanje postavljati – koji diplomatski predstavnici iz Crne Gore su se upisali u nju i da li su to uradili svi diplomatski predstavnici članica Kvinte?

Knjigu žalosti zbog ubistva Šerin nije otvorila samo ambasada Države Palestine u Crnoj Gori već i ostale palestinske ambasade širom svijeta, i mogu Vam reći da se većina onih koje ste pomenuli  upisala u Knjigu žalosti.

Da li Vas je posjetio novi ministar inostranih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i da li je dao podršku borbi palestinskog narpoda za oslobođenje, poštovanje Rezulucija UN?

 Nisam dobio nikakav signal o mogućoj posjeti ministra Krivokapića ambasadi. Znam da ćemo uskoro imati sastanak u ministarstvu.

I kao građanin i kao novinar bio sam na svakom pretestu koji je organizovan u cilju poštovanja osnovnih ljudskih prava naroda Palestine. Uočljivo je odsustvo najpoznatijih i najgrlatijih javnih boraca za ljudska prava na tim protestima, iz NVO sektora pogotovo, izuzimajući poslednji protest, na kome se pojavila jedna NVO aktivistkinja. Zašto je to tako? Da li ambasada Palestine raspolaže sredstvima kojima bi se pomogle organizacije za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori, kao što ih ima Izrael, na primjer, koji je prije nekoliko godina bio jedan od sponzora Festivala filma o ljudskim pravima?

Ovo pitanje je dobro uputiti njima. Sve najave za naše događaje su vrlo dobro raširene, i zahvalan sam svima koji redovno dolaze.

Što se tiče pružanja pomoći, mi to radimo u granicama svojih mogućnosti, nismo donatorska država ali pokušavamo pomoći kad god i gdje god možemo.

U domaćim medijima, kao i većini najuticajnih svjetskih medija, često se borba za oslobođenje palestinskog naroda kvalifikuje kao terorizam, dok se u drugim situacijama – kao u Ukrajini, na primjer – takva borba opisuje kao heroizam. Tako se veoma često dešava potpuno nelogična konstrukcija rečenice, tipa „palestinski teroristi su na okupiranoj teritoriji ubili izraelskog vojnika“. Kako se osjećate kao ambasador Palestine kada vidite takve, dvojne standarde u svemu, pa i u izvještavanju?

Sve one koji pružaju otpor širom svijeta njihovi agresori i okupatori nazivaju teroristima. Za fašiste i naciste, partizani su bili teroristi. Koristi se leksika koju nameću pristrasni mejnstrim mediji koji izvrću istinu.  Šta mislite zašto je Širin Abu Akleh ubijena? Zato što je prenosila istinu u mejnstrim medijima!

U Palestini se ne dešava ,,konflikt’’, mi nemamo vojsku, to je “VOJNA OKUPACIJA”.  Ne postoji “izraelska policija ili vojska” – njihov naziv po međunarodnom pravu je “OKUPACIONE SNAGE”.  U Dženinu nemamo “radikalne grupe ili teroriste’’,  imamo hrabre muškarce i žene, koji pružaju otpor i pokušavaju da se brane beznačajnim oružjem protiv izraelskih okupacionih snaga od krvave mašinerije za ubijanje.

Postoje li kakve nove, ozbiljnije morovne inicijative, za rješavanja decenijskog konflikta između Izraela i Palestine?

 Na žalost, trenutno ih nema, a situacija eskalira. Na terenu, Izrael intenzivira svoje zločine i to će imati teške posljedice.

Da li imate bilo kakvih saznanja o tome da će Bajdenova administracija možda povući odluku Trampove administracije koja je, prije nekoliko godina, preselila ambasadu iz Tela Aviva u Jerusalim, faktički priznajući Jerusalim za glavni grad Izraela, mimo važećih Rezolucija UN, što je izazvalo nove konflikte i stradanja Palestinaca, te osudu takvog poteza od strane Generalne Skupštine UN?

Do ovog trenutka aktuelna američka administracija nije odstupila od ovog poteza koji predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a, uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti.

Što biste poručili za kraj intervjua  čitaocima PCNEN-a i crnogorskim građanima?

Znam da ogromna većina građana Crne Gore podržava palestinski narod i osuđuje  zločine koje je Izrael počinio nad nama, i hvala vam na tome. Pozivam sve vas da dignete svoj glas i osudite ove zločine.

 Omer ŠARKIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register