HAZU objavio dokument o uslovima Crnoj Gori za ulazak u EU

Objavljeno: 20.05.2022, 13:40h

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) je objavila dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom oko njihova ulaska u EU. Taj dokument HAZU je u frbruaru poslala predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Od Crne Gore, kaže HAZU,  treba tražiti zagarantovane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, podršku predlogu  zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnoga kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda upućenom UNESCO-u. Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a osobito  razgraničenja na moru prema Konvenciji UN, prenosi portal Index.hr.

Treba, po mišljenju HAZU, aktualizovat potrebu poštovanja preuzetih obveza kao što je zaštita prava hrvatske manjine te stvarno a ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove.

Crna Gora treba da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini i da vrati  odneseno kulturno blago, te zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla. Crna Gora treba da prestane s  prisvajanjem hrvatske kulturne baštine i osigura reciprocitet  Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organizovanje i djelovanje na nivou istovrijednoj onoj koju Hrvatska osigurava svojim manjinama.

U dokumentu HAZU navode se i pitanja vezana uz ekološke i ekonomske probleme s BiH, Crnom Gorom i Srbijom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register