AI upozorava na suđenje nezavisnim novinarima u Grčkoj

Objavljeno: 18.05.2022, 19:39h

Amnesti internešenel (AI), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, se oglasila uoči sjutašnjeg početka suđenja u Atini novinarki Stavroule Poulimeni i nezavisnoj medijskoj organizaciji Alterthess, zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti podataka izvještavanjem o osudi direktora kompanije za iskopavanje zlata za štetu učinjenu životnoj sredini.

“Targetiranje malog nezavisnog medija i novinara zbog izvještavanje o osudi za štetu po životnu sredinu predstavlja prijetnju izvještavanju od javnog interesa i posljednji je eklatantan primjer zloupotrebe pravosudnog sistema za zastrašivanje branitelja ljudskih prava i obeshrabrivanje javnog nadzora”, izjavila je istraživačica AI Kondilia Gogou.

Ona je naglasila da ova tužba ima sva obilježja ‘strateške tužbe protiv učešća javnosti’ (SLAPP), koja se naširoko koristi za ućutkivanje novinara i aktivista. “Ovaj slučaj naglašava hitnu potrebu usvajanja anti-SLAPP direktive unutar EU kako bi se novinari i aktivisti zaštitili od upotrebe neugodnih sudskih postupaka od strane vlada i korporacija.”

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) je ujedno i akronim engleske riječi “šamar”. SLAPP tužbe su usmjerene na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti usmjerene na uticajne pojedince, institucije ili kompanije. Cilj SLAPP tužbi nije pravda, već pritisak na medije, novinare, blogere i pojedince, kako bi se suzbio njihov uticaj u javnosti. SLAPP tužbe su tu da cenzurišu kritike, zastraše medije, blogere, novinare i influensere na društvenim mrežama i opterete ih beskonačnim parnicama, čiji troškovi prevazilaze mogućnosti pojedinih medija ili pojedinaca, te na taj način uguše kritike.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register