Debate i debitanti

Objavljeno: 17.05.2022, 08:37h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Nakon par nezgrapnih javnih izjava, nakon dešavanja u Poljskoj i SAD, a onda najnovije u Hrvatskoj – pitanje za i protiv abortusa se odmotalo u Crnoj Gori.

Da se podsjetimo – zemlji koja je bila na dnu ljestvice po pitanju medijskih sloboda, gdje postoji endemska korupcija, zemlji u kojoj je u tuđe džepove otišlo više nego što smo mi, njeni ljudi, mogli da pojedemo za 1000 godina. Zato pravimo sitne, nesigurne korake. Što je široka, javna debata, na Javnom servisu problem?

Prije svega, među učesnicima su predstavnici nadležnog ministarstva i ginekolog-akušer. Da li će sad da nas bombarduju ulične ankete, koje će da se vrte na raznim televizijama, sa pitanjem – da li ste za abortus (možete zamisliti kakvi će odgovori biti ).

Skupovi podrške, skupovi iskazivanja nezadovoljstva su bodovi za demokratiju i zdravo, slobodnomisleće društvo, pa evo povoda ( prvo što mi pada na pamet)

  1. Loši uslovi u dijelu crnogorskih porodilišta
  2. Visina prevremeno ostvarene penzije za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju ( mala je )
  3. Dijapazon skrininga ( djeca, mladi, malo manje mladi, stari )
  4. Položaj penzionera u Crnoj Gori ( koliko njih dostojanstveno živi ) ….

Itd, itd, itd

Isticanje abortusa kao prijetnje opstanku nacije je jedan veliki nonsens i samo kao takvog ga treba tretirati. Prijetnje opstanku nacije su – sve ono što vas natjera da razmišljate o odlasku iz zemlje. U sredstva za čuveno “planiranje porodice” nekad se uračuna i abortus. I svaka žena ima pravo da računa na tu mogućnost. Debitujemo u mnogo čemu, debatujemo o svačemu. Zapravo se nadgornjavamo, siledžijski nastupamo, zbog urlanja, uvreda, psovki, gubimo suštinu i vrlo vjerovatno ( nadam se bar nesvjesno) dodatno otežavamo onima kojima je najteže u tom momentu.

Bojim se da smo ponovo u krivoj traci. Sve dok se neželjena trudnoća tretira kao najfatalnija “polna bolest” , sve dok te jedino “tvoja” partija može izvesti na ulicu da zastupaš svoja prava, kao i mržnja prema drugima i drugačijima, bojim se da ćemo debitovati godinama u mnogo čemu. A možda ni to nije loše, jer djelovi nekog modernog i nama željenog svijeta, gase jedno po jedno svijetlo slobode, pa se napokon susretnemo sa njima. Na nuli.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register