Osjećaj da se nešto već dogodilo

Objavljeno: 16.05.2022, 07:56h

Svakome se barem jednom u životu dogodilo da imaju nevjerovatno snažan osećaj da su nešto već čuli, vidjeli ili doživjeli ranije, iako se to događa prvi put.

Pojava poznatija pod nazivom “deža vi” već dugo intrigira naučnike.

Čuveni psiholog Sigmund Frojd smatrao je da je “deža vi” paramnezija, odnosno da nas novi utisak podsjeća na nešto ranije, nešto što smo zaboravili, potisnuli ili smo o tome maštali.

Postoje različita tumačenja “deža vi-a” pojave kada je riječ o simbolici, ali ljekari ističu da često ponavljanje ovog stanja može da ukazuje na negativne procese u organizmu koje se loše odražavaju na zdravlje.

Neurolog Vladimir Mihajlov, doktor medicinskih nauka, načelnik Instituta za neuropsihijatriju, ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za psihijatriju i neurologiju, objasnio je da često ponavljani efekat može da bude biti rizičan po zdravlje.

On je istakao da se “deža vi”, kao posebno stanje duha u kojem osoba doživljava nove događaje kao da su se već desili u prošlosti, može javiti kao posledica dugotrajnog stresa, poremećaja sna, groznice ili prekomjernog rada.

Takođe, ukoliko se dešava rijetko i neredovno, to ne utiče na zdravlje i nema razloga za zabrinutost.

Kako Mihajlov navodi, važno je da obratimo pažnju i shvatimo ozbiljno kada se javlja jednom nedjeljno ili češće. Tada je neophodno da zatražite pomoć neurologa i konsultujete se sa stručnjakom.

Kada se ponavlja izuzetno često, on može biti simptom oboljenja mozga ili temporalni oblik epilepsije.

Napomenuo je i da učestali “deža vi” može ukazivati i na poremećaje mentalnog zdravlja, pa je u ovakvoj situaciji važno zatražiti ljekarsku pomoć.

Kako ljekar objašnjava, takve nagle promjene ne treba pripisivati slučajnostima, već je važno obratiti se za pomoć stručnom licu koje će jasno otkriti da li je to posledica stresa ili je neophodno da obratite pažnju na fizičko zdravlje. (ddl.rs)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register