Unučad produžavaju život

Objavljeno: 14.05.2022, 07:29h

Nova naučna studija je potvrdila ranije nalaze da čuvanje unuka produžava život bakama i djedovima.

Berlinska studija je pratila 500 ljudi koji su stariji od 70 godina. Testirani su i intervjuirani svake dvije godine u razdoblju od 1990. do 2009. Na kraju istraživanja se pokazalo da je čak 50% pripadnika “baka servisa” bilo živo i 10 godina nakon prvog intervjua. 50% pripadnika druge grupe, onih koji nisu čuvali unuke, je umrlo već u prvih pet godina od početka studije, prenosi geek.hr.

“Ova studija jasno pokazuje kako unuci dobro utiču na bake i djedove, produžujući im život. Zašto je to tako, konkretno još ne znamo”, tvrdi jedan od naučnika koji su učestovali u istraživanju dr Dejvid Kol.

Gerijatar Ronan Faktora tvrdi da se razlog skriva u smanjenju stresa. „Postoji poveznica između brige za djecu i smanjenja stresa. To znači da čuvanjem djece ne pomažete samo toj djeci i njihovim roditeljima već i sebi samima.“

Ispada kako je dobrobit obostrana. Okfordska studija sprovedena na 1500 djece je pokazala kako bake i djedovi takođe pozitivno utiču na unuke. Djeca koja osjete ljubav baka i djedova kasnije imaju najmanje problema s ponašanjem i emocionalnom stabilnošću.

Iako sve dosadašnje studije potvrđuju korisnost druženja s djecom, stručnjaci naglašavaju da je uvijek potrebna prava ravnoteža. Previše vremena provedenog s djecom može i povećati stres te potrošiti puno energije tako da kasnije može postojati osjećaj umora i istrošenosti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register