Ministri CG, Ukrajine i S.Makedonije i o autokefalnosti CPC

Objavljeno: 14.05.2022, 21:30h

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić danas se sastao sa šefovima ukrajinske i makedonske diplomatije Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem u Berlinu, a tokom odvojenih razgovora, kako je saopštilo Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog, dotakli su se i pitanja autokefalnosti takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

“Kuleba je poželio Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države”, navedeno je u saopštenju.

Krivokapić je imao i odvojen susret s ministrom spoljnih poslova S.Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao “obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve”, što jeosnov za formalno dobijanje Tomosa.

“U zajednickoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike S. Makedonije u sastavu SFRJ”, piše u saopštrnju objavljenom na sajtu vlade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register