Povezanost dužine telomera s rizikom od smrti od COVID-19

Objavljeno: 11.05.2022, 07:57h

Novo istraživanje sugeriše da kraći telomeri, obilježje starenja, mogu uticati na ozbiljnost COVID-19 i rizik od umiranja od bolesti, posebno kod žena, prenosi znanost.com.hr.

Telomeri su zaštitne kapice na kraju hromozoma (DNK) koje se skraćuju tokom života, a njihova se dužina često koristi kao mjera ćelijske starosti. Kraći telomeri povezani su s nizom bolesti povezanih s dobi, uključujući rak i osteoartritis, a takođe su povezani s većim rizikom od razvoja infekcija. S obzirom na važnost dužine telomera za zdravlje ćelije i starenje, ključno je razumjeti dinamiku telomera u infekciji COVID-19.

U ovoj studiji, naučnici su istraživali povezanost između relativne dužine telomera (RTL) na početku bolesti i smrtnosti od COVID-19 kod 608 odraslih osoba hospitaliovanh s COVID-19 tokom prvog talasa pandemije.

“Naši nalazi impliciraju dužinu telomera u smrtnosti od COVID-19 i ističu njegov potencijal kao prediktor smrti i teškog ishoda, osobito kod starijih žena”, kaže dr Virseda Berdices. “Iako ne znamo razloge snažne povezanosti pronađene kod žena, moguće je da nedostatak povezanosti između dužine telomera i smrtnosti od COVID-19 kod muškaraca može biti posljedica povećanih komorbiditeta i faktora rizika kod muškaraca koji su prikrili učinak. Žene pacijenti imaju tendenciju da imaju manje teške bolesti i vjerovatnije je da će preživjeti COVID-19, vjerovatno zbog manje rizičnih faktora načina života i komorbiditeta od muškaraca. Osim starenja, disfunkcija telomera povezana je i s pušenjem, lošom prehranom, višim indeksom tjelesne mase i drugim faktorima koji potiču oksidativni stres, hroničnu upalu i rak.”

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register