Mladi reporteri pozivaju na njegovanje kulture različitosti

Objavljeno: 07.05.2022, 10:17h

Djeca i mladi u Crnoj Gori trebalo bi češće da posjećuju muzeje i druge kulturne ustanove jer je to jedan od načina da nauče prihvatati različitosti, poručili su mladi reporteri UNICEF-a prilikom posjete Etnografskom muzeju Crne Gore. Fascinirani obiljem raznolikih običaja na malom prostoru, mladi reporteri poslali su poruku vršnjacima da njeguju kulturu i poštuju druge.

UNICEF-ov mladi reporter Andrej Šljivančanin istakao je da se u muzejima susreću prošlost i sadašnjost, ali i da se čuva budućnost. „U Etnografskom muzeju upoznao sam se s umjetnošću Crne Gore iz XIX i XX vijeka, kao i s različitim nošnjama i oružjem iz tog perioda. Preporučio bih mladima da idu u muzeje slične ovome i upoznaju svoju tradiciju“, kazao je Andrej.

Njegova drugarica Merita Dukaj, prilikom ove posjete, uvidjela je da narodna nošnja iz Malesije ima mnogo zajedničkih odlika s ostalim nošnjama iz Crne Gore. „Iako se razlikujemo, ipak postoje detalji koji nas spajaju. Moj stav, kao i mojih vršnjaka, treba da bude da što više upoznamo različitosti jer samo tako možemo biti bliži jedni drugima“, poručila je Merita.

Mlada reporterka Jana Kostić istakla je da nas različita istorija, tradicija, vjera, obogaćuju i da treba da učimo jedni od drugih. „Kultura ne može da postoji bez različitosti“, zaključila je Jana.

Elmedin Špatolaj je prilikom ove posjete naučio da je skoro svaki kraj u Crnoj Gori imao svoje svadbene običaje, način odijevanja, predmete za kućnu upotrebu… „Saznao sam i da je Crna Gora dobila međunarodnu nagradu za narodnu nošnju“, kazao je Elmedin.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić podsjetila je na istraživanje „Analiza stanja prava djece i adolescenata u Crnoj Gori” iz 2021. godine, po kome je zabilježen pad čitalačke kulture kod djece i mladih, sve veći uticaj interneta, te nemogućnost roditelja da plate troškove vannastavnih i kulturnih aktivnosti. Sve to se, istakla je Žunić, odražava i na kulturu dijaloga.

„Važno je da djeca i mladi budu usmjereni na one aktivnosti i sadržaje koji ih podstiču na toleranciju, razumijevanje, prihvatanje drugih. Oni su nam i sami rekli da žele da žive u društvu koje poštuje različita mišljenja, kulturu i običaje. UNICEF poziva sve društvene aktere, počevši od roditelja, preko nastavnika, do nacionalnih institucija, da kreiraju atmosferu susreta i dijaloga različitosti, kako bi naša djeca izrasla u tolerantne i kulturne građane“, kazala je Sabina Žunić.

Prema istraživanju o konzumaciji medija među djecom u Crnoj Gori, koje je sprovedeno u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo“, iz 2018. godine, dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu, 75 posto djece nije bilo u muzeju, 85 posto nije bilo na izložbi slika, skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu.

Video-priču UNICEF-ovih mladih reportera možete preuzeti ovdje

Naslovna fotografija: Mladi reporteri u posjeti muzeju, foto UNICEF CG-Duško Miljanić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register