'; ?>

Kako pročistiti čakre (video)

Objavljeno: 07.05.2022, 07:29h

Riječ „chakra“ sanskrtskog je porijekla i znači kolo ili vrtlog. Čakre su središta energije i svijesti u ljudskom organizmu, a označava ih se i kao vrtloge energije i središta snage. One su stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.

Čakre nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure.

Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji yoge, no same čakre čovjek može spoznati nezavisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojemu živi.

Čakre utiču na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Transformišu kosmičku životnu energiju (pranu, chi, ..) koja neprekidno struji ljudskim tijelom. Čakre ju preuzimaju, skupljaju i pripremaju za tjelesne, duhovne i misaone procese. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga.

Pravilno funkcioniranje čakri nam omogućava zdravo fizičko i psiho-emocionalno tijelo. Svaka je povezana s nervnim centrima kičme, s određenim organima, žlijezdom s unutrašnjim lučenjem i glavnim nervnim spletom.

Vede, a posebno Ajur Veda tvrdi da je čovjek zdrav onoliko koliko su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije.

Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab, pa pojedini dijelovi tijela nisu snabdjeveni s dovoljno energije.

Zato postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnom nivou čovjekovog postojanja.

Pogledajte isječak iz animiranog filma Avatar: The last Airbender (Avatar: Posljednji gospodar vjetrova), koji nam vrlo jednostavno prenosi znanje o čakrama. (Izvor: atma.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register