Simptomi koji ukazuju na autoimune bolest

Objavljeno: 01.05.2022, 08:56h

Autoimune bolesti su poremećaj imunog sistema u kome on pretjerano ili preslabo reaguje na supstance, tkiva i organizme u tijelu. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve.

Najčešće autoimune bolesti su:

Reumatoidni artritis – hronična inflamatorna bolest vezivnog tkiva

Celijakija – hronična bolest koju karakteriše netolerancija na gluten

Lupus – Hronična autoimuna bolest koja može uticati na različite dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak.

Ulcerozni kolitis – zapaljensko oboljenje kraja debelog crijeva, a može se proširiti na druge dijelove tijela

Hronova bolest – hronično zapaljenje crijeva

Multipla skleroza – hronična inflamatorna i degenerativna bolest centralnog nervnog sistema, a oštećenje može zahvatiti mozak i kičmenu moždinu

Dijabetes tipa 1 – tip dijabetesa zavisnog od insulina

Skleroderma – hronična multisistemska bolest koja utiče na kožu, zglobove, krvne sudove i unutrašnje organe. Izaziva zadebljanje, otok i zatezanje kože

Psorijaza – hronična nezarazna bolest kože

 

Veoma je važno prepoznati prve znakove, jer rano postavljanje dijagnoze poboljšava kvalitet života i smanjuje broj i težinu komplikacija.

Znakovi

  1. Glavobolja, mentalna magla, nemogućnost koncentracije

Svi ovi simptomi mogu ozbiljno narušiti kvalitet života i lako se mogu povezati sa stresom i nedostatkom sna. Ali oni su takođe znak poremećaja imunog sistema (lupus).

  1. Akne, dermatitis, ekcem, leptir osip

Ako obični lijekovi i preparati ne pomognu, obratite se ljekaru. Ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičkom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.

  1. Alergijska astma

Nije sigurno da je astma povezana sa autoimunim oboljenjima, ali mnoge studije su pokazale da ova bolest ima autoimunu osnovu.

  1. Umor ili hiperaktivnost

Ovi simptomi su najčešći kod skoro svih autoimunih bolesti i obično su glavni znak. Možda ćete primjetiti da vam uobičajene aktivnosti oduzimaju mnogo energije ili da se više umorite nego što ste zaspali.

  1. Bol i slabost mišića, ukočenost

Slabost i bol u mišićima mogu otežati svakodnevne aktivnosti poput hodanja stepenicama ili nošenja teških stvari. Ovi simptomi se mogu pojaviti i nestati ili biti konstantni, ali oni su znak koji ne treba zanemariti jer mogu biti uzrokovani autoimunim hepatitisom, Hašimotovim sindromom (disfunkcija štitne žlijezde), psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

  1. Grčevi, nadimanje, gasovi, dijareja, zatvor

Problemi sa varenjem mogu biti znak autoimunih bolesti kao što su celijakija, ulcerozni kolitis, poremećaji štitne žlijezde…

  1. Gubitak ili povećanje težine

Neke autoimune bolesti utiču na štitnu žlijezdu, koja kontroliše mnoge metaboličke procese u telu. Ako ona počne da proizvodi višak hormona ili ne proizvodi dovoljno hormona, primetno je povećanje ili gubitak kile.

  1. Utrnulost i peckanje u rukama i stopalima

Ovo nisu ozbiljni simptomi ako samo dođu i odu i ne izazivaju bol. Ali ako počne da se dešava nekoliko puta nedjeljno i primetite druge simptome, nemojte to ignorisati.

  1. Gubitak kose

Ako naš imuni sistem počne da napada folikule dlake, dolazi do gubitka kose. Ovo se često dešava sa sistemskim lupusom.

  1. Blago povišena temperatura

Neobjašnjiva groznica bez drugih simptoma se često ignoriše. Međutim, ovo je jedan od najtežih simptoma za liječenje. Problem je što groznica može biti povezana sa mnogim bolestima, uključujući i autoimune.

Nemojte paničiti ako primjetite bilo koji od ovih simptoma. Postoje i drugi razlozi za njih, ali prvo što treba da uradite, ako mislite da nešto nije u redu, jeste da se obratite ljekaru.(Izvor: b92)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register