Stručnjaci tvrde: Što smo stariji, postajemo sve velikodušniji

Objavljeno: 30.04.2022, 10:02h

Stručnjaci tvrde da postoje dokazi da nas starost čini velikodušnijima, što je suprotno nekim popularnim stavovima.

Zasluge idu oksitocinu, hormonu koji se povezuje s empatijom i velikodušnošću i koga nazivaju još i “hormonom ljubavi”, jer je jedna od njegovih funkcija da pomogne parovima, ali i majkama i bebama da se povežu.

Prema američkoj studiji, izgleda da se oksitocin oslobađa u većim količinama i kod starijih osoba, što ih čini velikodušnijim kada se suoče s nečim što zahtijeva njihovo saosjećanje.

Naučnici Univerziteta Klermont u Kaliforniji ispitali su 103 osobe koje imaju od 18 do 99 godina, pokazujući im srceparajući snimak oca koji opisuje osjećanja prema svom dvogodišnjem sinu koji je umirao od raka mozga.

Mališan je na snimku prikazan u bolnici. Od njih je tada zatražena anonimna donacija bolnici. Oni od 65 i više godina dali su skoro tri puta više od onih od 18 do 35 godina. Takođe je otkriveno da su kao odgovor na video-snimak ispustili više oksitocina u krv.

Vjeruje se da je to zato što su stariji ljudi, koji imaju više životnog iskustva, bolje sposobni da upravljaju negativnim emocijama kao što je anksioznost zbog patnje drugih. (Izvor: 24sedam)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register