Njemačka tuži Italiju zbog kompenzacija za zločine iz Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 30.04.2022, 18:31h

Njemačka je podnijela prijavu Međunarodnom sudu pravde protiv Italije nakon što Rim i dalje dozvoljava žrtvama nacističkih ratnih zločina da podnose zahtjeve za nadoknade, uprkos ranijoj sudskoj presudi da se tim zahtjevima krši međunarodno pravo.

U njemačkoj prijavi, koja je objavljena na internet stranici Suda, navodi se da Italija i dalje dozvoljava da se pred njenim sudovima podnose zahtjevi za nadoknade, iako Berlin ima pravo na imunitet prema međunarodnom pravu.

Njemačka navodi da je od presude iz 2012. godine bilo više od 25 novih zahtjeva za nadokande podnesenih u Italiji protiv njemačke države zbog zločina koje su nacisti počinili tokom Drugog svjetskog rata. U mnogim slučajevima, sudovi su naredili Njemačkoj da plati nadoknadu, prenosi RSE.

Italijanski sudovi u dva slučaja pokušavaju da zaplijene imovinu u Rimu koja pripada Njemačkoj.

Njemačka je objavila da je podnijela prijavu Međunarodnom sudu prave jer je jedan italijanski sud saopštio da će do 25. maja odlučiti da li će prisilno prodati zgrade u kojima su smještene njemačke arheološke, istorijske, obrazovne i institucije iz oblasti kulture.

Berlin je zatražio da Međunarodni sud pravde uvede privremenu mjeru i obezbijedi da Italija ne proda ove objekte na javnoj aukciji dok traje razmatranje šireg slučaja o nadoknadama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register