Kako je 22 miliona eura građana završilo u džepovima vlasnika malih hidroelektrana

Objavljeno: 30.04.2022, 13:05h

Iz nevladinih organizacija Eko-tim i WWF Adria iskazuju negodovanje da crnogorski potrošači od prošle godine kroz račune za struju subvencioniraju rad čak 32 male hidroelektrane (mHE), dok je iznos ukupnih subvencija na kraju 2021. godine dostigao sumu od preko 22 miliona eura bez PDV-a.

Prva mHE počela je s radom sredinom 2014. godine i tad su potrošači platili 80 hiljada evra subvencija, a samo dvije godine kasnije godišnji iznos je premašio dva miliona eura. Posljednjih šest godina, građani su višemilionskim iznosima subvencionirali rad malih hidroelektrana, a zauzvrat su dobili zanemarive količine električne energije.

„Ovako visoki iznosi plaćenih subvencija jasno ukazuju da potrošači plaćaju ’ceh’ pogrešnih politika vlasti, koja je omogućila projekte mHE, a za koje je već potvrđeno da nijesu u javnom, već isključivo u privatnom interesu. Male hidroelektrane ne rješavaju problem manjka električne energije, ali znamo da nepovratno uništavaju crnogorske rijeke i životnu sredinu i ugrožavaju osnovna prava lokalnih zajednica“, navode iz Eko-tima i WWF Adrije.

Jedna od osnovnih podsticajnih mjera koju ostvaruju proizvođači električne energije su subvencije koje se dodjeljuju na period od 12 godina. To znači da će crnogorski potrošači još godinama subvencionisati proizodnju električne energije iz malih hidroelektrana, uz nemjerljivu štetu prirodi i građanima Crne Gore. Stručnjaci su jasno dokazali da je ranije uspostavljeni sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora društveno-ekonomski neopravdan i finansijski štetan, kako za državu tako i za potrošače električne energije. Hoće li nova vlada nastaviti raditi na ovom problemu i konačno stati na kraj uništavanju naših prirodnih vrijednosti?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register