GI TOC: Balkanski mafijaški bosovi utočište našli u Dubaiju

Objavljeno: 30.04.2022, 21:29h

Tokom proteklih 20 godina kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana postale su ključni akteri u globalnoj trgovini drogom.

Balkanske grupe su uključene u trgovinu heroinom, proizvodnju i šverc kanabisa, kao i šverc kokaina iz Latinske Amerike u luke u zapadnoj i jugoistočnoj Evropi, naveli su iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI TOC). Na njihovom sajtu je navedeno da su balkanske grupe u tom procesu akumulirale značajno bogatstvo, ogromnu reputaciju, i brojne neprijatelje, prenosi portal RTCG.

“Iako održavaju veze sa svojom domovinom, većina njihovih operacija odvija se van Zapadnog Balkana. Dileri rade u blizini izvora snabdijevanja (na primjer u Ekvadoru, Brazilu i Kolumbiji), ‘pješaci’ upravljaju distributivnim mrežama u Belgiji, Italiji, Holandiji, Španiji i UK, a gazde drže distancu – i svoj novac – u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE)”, ukazano je u blogu na sajtu GI TOC.

Istaknuto je da je u septembru 2020. godine Europol najavio veliku operaciju protiv kriminalne grupe čiji članovi govore albanski i smatra se jednom od najaktivnijih u evropskoj trgovini kokainom. Istrage su rezultirale hapšenjem 20 osoba iz devet zemalja. Jedan od njih je bio Eldi Dizdari, Albanac koji živi u Dubaiju.

Pomenuti Dizdari je jedan od nekoliko Albanaca optuženih za međunarodnu trgovinu drogom koji su našli utočište u UAE.

Vjeruje se da se oko dvije trećine svih albanskih kriminalnih vođa krije u UAE.

Njihova mogućnost da ostanu u zemlji olakšana je kupovinom nekretnina i ulaganjem u lokalnu privredu.

“Veliki kriminalci sa Balkana kupuju svoj siguran boravak tako što ulažu velike količine novca u zemlju i troše mnogo, održavajući luksuzan način života. Jedino pravilo koje moraju da poštuju je da se ne bave trgovinom drogom ili drugim kriminalnim aktivnostima unutar zemlje“, objasnio je istraživački novinar iz Albanije koji je odlučio da ostane anoniman.

Mnogi kriminalci se osjećaju toliko bezbjedno u UAE da pozivaju porodicu i prijatelje da im se pridruže.

Zemlja se takođe pokazala privlačnom podzemlju i zato što je donedavno bilo veoma teško izručiti tražene kriminalce iz ove zalivske države.

“Policija Dubaija je 2021. godine uhapsila pet kriminalnih međunarodnih narko-bosova iz SAD, UK, Francuske i Danske, ipak, Italija je čekala više od 18 mjeseci odgovor na svoj zahtjev za izručenje Dizdarija. U međuvremenu mu je istekao istražni pritvor, prema riječima njegovog italijanskog advokata”, piše u tekstu.

U UAE se ne osjećaju Albanci samo kao kod kuće, navodi se dalje.

“Prema bosanskohercegovačkim medijskim izvorima, vođa ozloglašenog kartela ‘Tito i Dino’ Edin Gačanin koristi UAE kao svoju matičnu bazu od 2019. godine. Nazvan ‘evropski Eskobar’, Gačanin, Bosanac, optužen je da je veliki trgovac kokainom, čija mreža snabdijevanja povezuje tržišta proizvodnje Latinske Amerike sa potrošačkim tržištima zapadne Evrope. Čini se da mu je njegov profit omogućio kupovinu imovine, ali i zaštitu, pošto je do sada izbjegao hapšenje iako je bio meta nekoliko istraga, uključujući i američku Agenciju za borbu protiv droga (DEA)”, navedeno je u tekstu na saju GI TOC.

Odluka balkanskih kriminalnih bosova da se presele u UAE, kako se tvrdi, dio je šireg trenda.

“Agencije za sprovođenje zakona u EU navode da su Emirati postali privlačni za vladare iz brojnih evropskih zemalja, kao i iz Velike Britanije. Britanska štampa je Dubai nazvala novom ‘Kosta del Krim, koja će zamijeniti zloglasno špansko skrovište za zločine, Kosta del Sol. Sa toliko šefova bandi na jednom malom mjestu, na zemlju se gleda kao na utočište za kriminalce. To je centar niskog rizika za koordinaciju nezakonitih aktivnosti sa emisarima u inostranstvu i dobro mjesto za druženje i sklapanje novih poslova”, ukazuje se u tekstu.

Prema navodima na sajtu GI TOC, trend prelaska na udaljena tržišta radi pranja prihoda stečenih kriminalom pokazuje povećanu sofisticiranost balkanskih kriminalaca i pokazatelj je koliko su ove organizacije postale fleksibilne i poslovno orjentisane.

“Agencije za sprovođenje zakona treba da sarađuju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi riješile ovaj problem”, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register