Većina Njemaca više ne podržava isporuku teškog naoružanja Ukrajini

Objavljeno: 29.04.2022, 08:58h

Trenutno 45 odsto Njemaca podržava isporuku tenkova Ukrajini, a prije tri nedjelje ih je bilo znatno više – 55 odsto. Kancelar Olaf Šolc takođe gubi podršku naroda, javlja DW.

Jasni zagovornici isporuka teškog naoružanja mogu se naći samo u redovima FDP (70% za : 25% protiv) i Zelenih (67% za : 25 % protiv). Dobra polovina pristalica demohrišćanske Unije je za isporuke (53 odsto), ali 42 odsto se tome protivi. Pristalice SPD su duboko podijeljene (45% je za : 46 % je protiv). Glasači AfD-a jasno odbacuju isporuke (12% je za :84 % je protiv).

O razlozima promjene raspoloženja može se samo nagađati. Anketa početkom mjeseca (7. aprila ) obavljena je pod utiskom prvih izveštaja o navodnim ratnim zločinima Rusije u Buči i drugim predgrađima Kijeva.

Tri nedjelje kasnije, slike užasa u Ukrajini su još uvijek sveprisutne, ali moguće je da se mnogi Njemci brinu da bi slanje teškog naoružanja dovelo do eskalacije rata. Tu brigu je izrazio i kancelar Olaf Šolc, koji je rekao da želi da izbjegne sve što bi moglo dovesti do dalje eskalacije rata, prenosi DW.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register