Otvoreno pismo Dritanu Abazoviću

by | apr 29, 2022 | Blog | 0 comments

Ono po čemu će ostati zapamćena nova Vlada, 43. po redu u Crnoj Gori, je to što je pala prije nego je formirana. Već je na aspiratoru.

Ne znam da li je problem imati sjećanja?

Problem je da budeš neko ko je navijač. To je sigurno. A ti nijesi odolio navijačima.

Nije cirkus zakazivanje lokalnih izbora od strane predsjednika države, na svakih 7 dana u junu – nego zakonska i ustavna mogućnost.

Cirkus je bilo ono juče na Cetinju. Parlament i izbor Vlade. Podgorička skupština ponovo? Opet poniženje Crne Gore?

DPS i SNP opet jedinstveni u divnim devedesetim!?

Predsjednica parlamenta poentira – iz ugla facijalne ekspresije stroge učiteljice – „istoriju treba prepustiti istoričarima“. Neće biti prvi put da sam oduševljen španskim, turskim i latinoameričkim serijama, pa i težinama ispraznih retorika.

Bošnjačka stranka komentariše žene u politici – kroz Ibrahimovića od 40 eura rate za kredit. Blasfemija na koju niko ne reaguje juče. Čak ni Božena, na čije izlaganje je bio njegov komentar.

Sjajno propuštena prilika Dritana Abazovića, koji je zaista mogao da pomjeri granice čak i gluposti ovog sistema, ličeći na Ataturka… da nije upao u sopstvenu zamku.

I upravo zbog toga što sam bio ubijeđen u to da baš on može i bio siguran da ostali ne mogu, on je posebno razočarenje jer je postao upravo – ostali… i stopio se s njihovih 50 nijansi sive.

Krenimo od kraja – pa na preskoke u zavisnosti od prioriteta.

Formiranjem CRNO NA BIJELO 11.07.2020. godine, u doba turističke sezone i pandemije, što tada nije bio problem za održavanje izbora, imao si iza sebe, po sopstvenom priznanju – dvije ekspertske Vlade. Na ekspertskoj Vladi si insistirao.

Tu Vladu je formirao Zdravko Krivokapić i doveo sve osim eksperte ministre – prije svega Bratićevu (nadam se da je potpisala putni nalog za Bileću u jednom pravcu, pa neka joj država i to plati, iako nije u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se nalazi Bileća), pa Mitrovića, koji je iz moje struke, a struku koristi za svoje interese, premijer koji s ministrima krši sve pandemijske mjere e umre neko od crkveih velikodostojnika… Itd… zašto si postao podpredsjednik? Zašto je nijesi oborio kad si vidio?

Znao si odlično da nije ekspertska. Falilo ti je još blata da u njega potoneš? Grije li blato?

Ne znam što Patrijaršija u Beogradu nije formirala pokretnu traku za političare iz CG među kojima si i ti bio. A zašto si bio?

Jednom sam se zbog tebe ispod teksta potpisao kao bitanga. Bitango ti je rekao onaj koji ti je dao mandat i onaj zbog koga sam se vozio u onom čuvenom kombiju gdje je pisalo „KRAJ posljednjeg diktatora!“ Onaj isti koji je za tvog današnjeg ministra policije, koji nema čak ni obrazovanje za to, a ne iskustvo, rekao da je cetinjski besposličar, što nas je sve duboko povrijedilo.

Juče gledam i one kojima si najavio da su oni na redu za procesuiranje. Glasali su za tebe i podržali te. Koga prije imenovati? Ivanovića? Možda Gvozdenovića? Fatmira Đeku? Đe je Ljubo?

Zašto je otišla Vanja Ćalović? A je li istina da je bila simbol borbe protiv korupcije?

Gledam te juče s novim ministrom Raškom Konjevićem. To je onaj isti što je građane, na protestima na kojima su bili svi iz GP URA, iz Vijesti, Monitora, NVO i slobodne građane, koji tada zaista jesu podržali proteste DF, zbog gaženja Ustava, upravo nagutao suzavca. I napucao gumenih kuršuma.

Kao što si ti nagutao ljude na Cetinju i napucao gumenih metaka. A imao si šansu da bude drugačije. I kapaciteta. I sad koristiš floskule da si sačuvao mir u CG. Toga sam se naslušao od Miška Vukovića koji te je juče podržao.

Na Cetinju ste haos napravili. O tome će se sigurno saznati, jednog dana. Jer ste dozvolili nasilje SPC nad državom, za koje vam je trebalo da pokažete suzavcem nad narodom – da imate silu države. A sila Boga ne moli. Crkvena ili državna. Nije moja slabost što te kritikujem – nego tvoja što ti to smeta. Sud je Veljovića oslobodio. A ti si obećao zakon o lustraciji. Konektuj ga makar s Bukovicom. I onoga što ti je dao mandat. I njega. Bilo ti je neprijatno. Ali ti nije neprijatan sastav Vlade? Premijeru!

Kako ste došli do 4 mandata na Cetinju? Nijeste koristili elemente kao DPS?

Zar se protiv svega ovog nijesmo borili?

Ili jesmo dok nijesi došao u poziciju da osjetiš blagodeti onog ko ti je ponudio mandat?

Nijesi ti ušao u blato zbog mene.

U blato – kao neko ko je na čelu ZELENIH Crne Gore? Zeleni u CG u obliku GP URA na žalost ne postoje.

Žao mi je što je Ana Novaković prihvatila da bude na čelu ministarstva koje se bavi ekologijom i urbanizmom, kao i Filipa koji danas traži da se povećaju plate u UP. A što ćemo s ljekarima? … Recimo…

Nevjerovatno mi je kako ljudi prihvataju da budu na čelu nečega u što se ne razumiju.

Takvo vam je bilo kadriranje po dubini. Nakon 30.08.2020.

Tebi sam dao podršku zbog tebe – jer sam ti vjerovao. Moja greška.

Vjerovao sam u profesionalizaciju funkcija – moja greška.

Da, vrlo je moguće da ti žabe gutaš zbog sebe.

Zbog mene ih ne gutaš, a ja gutam knedle kao neko ko te je podržao. Građani ih sigurno neće gutati.

Nije me sramota što sam te podržao i bio uz tebe.

Sramota me je zbog mene, jer nijesam vidio ko si ti. Mada se sve nadam da je, ipak, nešto ušlo u tebe i da ćeš se vrtiti. Sebi. Za druge povratke ti je kasno. Postao si isti kao svi oni protiv kojih sam se borio.

Na žalost – najbrži put je od slave do slame.

0 Comments

Submit a Comment