Niz vojnih vježbi NATO-a širom Evrope narednih nedjelja

Objavljeno: 29.04.2022, 20:32h

Desetine hiljada vojnika iz članica NATO-a i drugih sjevernoatlantskih zemalja učestvovaće u nizu vojnih vježbi širom Evrope u narednim nedjeljama sa ciljem odvraćanja Rusije od eventualnog napada.

Vježbe, uz upotrebu aviona, tenkova, artiljerije i oklopnih jurišnih vozila, biće održane u Finskoj, Poljskoj, S.Makedoniji i duž estonsko-letonske granice.

U vježbama će učestvovati vojnici NATO-a, ali i Združene ekspedicione snage koja uključuje Finsku i Švedsku, dvije zemlje koje su blizu ulaska u alijansu poslije napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Beta.

Razmještanje snaga počeće ove nedjelje u Finskoj, gdje će vojnici iz SAD, Velike Britanije, Estonije i Letonije učestvovati u vježbi „Strijela“ sa ciljem poboljšanja sposobnosti zajedničkog djelovanja sa finskim snagama.

Ove nedjelje će biti održana i vježba „Brzi odgovor“ u S.Makedoniji, uz učešće oko 4.500 vojnika, i iz SAD, Velike Britanije, Albanije, Francuske i Italije.

U maju će 18.000 vojnika NATO-a, uključujući snage iz Velike Britanije, Francuske i Danske, učestvovati u vježbi „Jež“, duž granice Estonije i Letonije.

Krajem maja, oko 1.000 britanskih vojnika pridružiće se snagama 11 drugih država na vježbi „Branilac“ u Poljskoj.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register