Pankration

Objavljeno: 25.04.2022, 08:02h

Drevna borilačka vještina koja je objedinila sve tehnike borbe koje su bile poznate u antičkoj Grčkoj.

Riječ “pankration” se može prevesti kao “potpuna pobjeda”, a vodi porijeklo od dvije starogrčke riječi – pan (što znači “sve”) i kratos (što znači “snaga, moć, borba”). Bio je omiljeni sport antičke publike i posebna grupa sportova koju je obuhvatao pankration bila je rezvervisana samo za one najjače i najizdržljivije borce antičkog svijeta. Vojnici obučeni vještinama pankrationa bili su veoma cijenjeni u čuvenim makedonskim falangama, jer im je Aleksandar Veliki dao prioritet pri regrutovanju svoje vojske, prenosi Nacionalna geografija.

Mnoge mitološke ličnosti nazivane su pankratistima. Na tom spisku se nalazi Tezej, osnivač Atine, koji je navodno ovu tehniku koristio kako bi savladao minotaura. Takođe su pripovijedali da je Herkul pobijedio na takmičenju u pankrationu koje se održavalo u Olimpiji, kao i na drugom događaju koji su priredili Argonauti, junaci koji su bili u potrazi za zlatnim runom. Navodi se da je Herkul razriješio 12 nemogućih zadataka koristeći borilačke vještine pankrationa. Na mnogim grčkim vazama oslikana je predstava heroja koji pobjeđuje Nemejskog lava (što predstavlja jedan od 12 Herkulovih zadataka) koristeći zahvat za koji se vjeruje da je dio borbenih metoda pankrationa.

Neke od tehnika koje su takmičari antičkog pankrationa koristili bile su istovjetne onima koje se primjenjuju u modernom MMA sportu. Udarce su zadaju laktovima, koljenima, zatim su tu bili niski udarci, usmjereni na noge protivnika, i zahvati kojim su protivnike obarali na zemlju. Bilo im je dozvoljeno da udaraju ili šutiraju protivnike “ispod pojasa”, što, sa druge strane, zabranjuju pravila MMA. Samo su ugrizi i udaranje u oči bili zabranjeni. Umjesto oktagona, kao što je to u MMA, borci su odmjeravali snage na pješčanoj podlozi. Rezultat je bilo krvavo, brutalno takmičenje, koje nije testiralo samo borilačke vještine sportiste, nego i njegovu sposobnost da podnese bol.

Astronomske plate današnjih sportista ne mogu se uporediti sa onim što su zarađivali takmičari u antičko doba, iako su i oni imali priliku da osvoje određene nagrade. Na Panateneji, igrama održanim u čast grada Atine i njene zaštitnice, boginje Atine, pobjednik pješačke trke je dobio 200 velikih, ukrašenih posuda, napunjenih maslinovim uljem. (Izvor: Nacionalna geografija)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register