Kina i Solomonska ostrva potpisali vojni sporazum

Objavljeno: 19.04.2022, 20:41h

Kina je objavila da je s državom Solomonska ostrva potpisala sveobuhvatan sporazum o bezbjednosti u trenutku kada je Zapad, na čelu sa SAD, sve više zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga na Tihom okeanu, prenosi Geopolitika.news.

Ostrvsku državu u južnom Tihom okeanu krajem 2021. zahvatili su nemiri uzrokovani nezadovoljstvom dijela stanovništva zbog sve jačeg uticaja Kine, pri čemu su u glavnom gradu arhipelaga Honiari bile zapaljene i opljačkane trgovine u vlasništvu Kineza.

Na zahtjev vlade Solomonskih ostrva, Kina je tamo rasporedili mirovne snage. Peking, koji je tada uputio svoje policijske instruktore za borbu protiv nereda, nastoji sebe profilisati kao zaštitnika na ostrvima udaljenim 1500 kilometara od Australije.

Kina je zamijenila Australiju na mjestu glavnog trgovačkog partnera s mnogima državicama Tihog okeana. U neke od tih država, koje su geografski puno bliže Australiji, Kina šalje i nepovratne finansijske “pomoći”. Kina tako sarađuje s Papua Novom Gvinejom, Fidžijem, Samoaom i Tongom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register