'; ?>

Da je sreće, aktuelni menadžersko-urednički tim TVCG bi se oslanjao na profesionalnu zaostavštinu Vladana Mićunovića i Andrijane Kadije

Objavljeno: 16.04.2022, 15:28h

Saopštenje Media centra povodom smjene Vladana Mićunovića sa dužnosti urednika Redakcije za spoljnu politiku

Media centar smatra da su menadžment i uredništvo TVCG dužni suvislo objašnjenje javnosti zbog smjene urednika Redakcije za spoljnu politiku Vladana Mićunovića, posebno zbog činjenice da se Mićunović ovim povodom obratio javnosti i iznio niz optužbi na račun onih koji iza smjene stoje.

Reagovanje generalnog direktora Borisa Raonića na privatnoj fejsbuk stranici na Mićunovićevo javno oglašavanje predstavlja neozbiljan i ove funkcije nedostojan način komuniciranja sa javnošću. Ne radi se o smjeni šefa neke prigradske piljare da bi Raonić svoje viđenje dijelio samo sa prijateljima na društvenoj mreži.

Menadžment i uredništvo TVCG su dužnici javnosti u vezi sa ovom smjenom tim prije što Vladan Mićunović nije neko ko spada u neprepoznatljivi novinarski prosjek, već je i te kako prepoznatljiv u crnogorskoj medijskoj zajednici, ali i šire. Taj isti Vladan Mićunović je prije nekoliko godina nezakonito smijenjen sa dužnosti direktora TVCG od strane tadašnjeg menadžmenta, čemu je, prethodila direktna politička akcija tadašnje crnogorske vlasti na čelu sa Demokratskom partijom socijalista u kojoj je Savjet RTCG očišćen od nepodobnih a popunjen onima koje “teren prepoznaje”.

Da je sreće, aktuelni menadžersko-urednički tim nacionalnog javnog medija bi trebao da se u svojim nakanama reformisanja RTCG oslanja upravo na profesionalnu zaostavštinu koja je ostala iza Vladana Mićunovića i generalne direktorke Andrijane Kadije, takođe nezakonito smijenjene od DPS vlasti, a ne na tabloidne medijske prakse i politikantsko-kalkulantske vizije. Ta zaostavština podsjeća na to da je 2018. godine TVCG od javnosti bila prepoznata kao medij od najvećeg povjerenja

Media centar se od osnivanja principijelno zalaže za snaženje nezavisnosti nacionalnog javnog emitera, i njegovu profesionalinu i etičku prepoznatljivost, koja bi bila reper i uzor ostalim medijima. Problematičan način na koji je izabran aktuelni menadžersko-uređivački tim, koji je dočekan mukom od organizacija civilnog društva, novinarskih i medijskih organizacija a čestitkama iz političkih stranaka, bio nam je znak da od priželjkivane nezavisnosti i profesionalizacije neće biti ništa. Umjesto toga, na djelu imamo praksu privatizovanja kadrovske politike, nepoštovanja internih dokumenata koja propisuju programske principe i profesionalne standarde, čak i ključnih medijskih zakona. Posljednji primjer takve prakse je odnos prema jednom od najistaknutijih pripadnika novinarske zajednice u Crnoj Gori, koji nema mrlje u svojoj profesionalnoj karijeri, i pokazuje da su strahovanja i kritike Media centra bile osnovane.

Dragoljub Duško Vuković

Predsjednik Skupštine Media centra

Mićunović: Zašto nije pokrenuo disciplinski postupak  protiv mene?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register