Zajedničke knjige istorije imaju novi digitalni dom

Objavljeno: 01.04.2022, 12:02h

Zajedničke knjige istorije 13 zemalja jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu kolekciju istorijskih izvora koju je između 1998. i 2016. godine zajedno prikupilo više od 100 istoričara i 300 nastavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Rumunija, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Njihov glavni cilj je da pokažu da svaka priča ima više tačaka gledišta, podržavajući kritičko razmišljanje i razvijajući razumijevanje o načinima na koje se istorija stvara. U Zajedničkim knjigama istorije nema tabua – one uključuju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka i raspada Jugoslavije, saopšteno je iz Evropskog fonda za Balkan.

Ove knjige nemaju rok trajanja i, u skladu s početnom idejom u okviru istoimenog projekta, Zajedničke knjige istorije su sada ponovo dostupne onlajn i dobile su nov digitalni dom – početnu stranicu www.jointhistory.net, koja nudi besplatno preuzimanje na devet jezika.

“Ove knjige su bile centralni dio programa Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), regionalne i uticajne NVO sa sjedištem u Solunu, koja je nastojala da njeguje demokratska, pluralistička i miroljubiva društva u jugoistočnoj Evropi. Zajedničke knjige istorije predstavljale su novu eru preispitivanja istorije, nagomilanih predrasuda i nedostatka empatije i razumijevanja. Kao rezultat ponovnog javnog objavljivanja ovih knjiga, nadam se da će ministarstva pokazati interesovanje i preporučiti njihovu upotrebu u školama“, kaže Zvezdana Kovač, bivša izvršna direktorka CDRSEE.

Na inicijativu Evropskog fonda za Balkan (EFB), kroz podršku kreiranju i održavanju nove veb stranice, čitanke su ponovo dostupne javnosti.

“EFB prepoznaje da su ove knjige važno sredstvo ne samo za nastavu istorije, već i za otvaranje kulture dijaloga i različitih načina razmišljanja. Zajedničke knjige istorije mogu biti izlaz iz pretežno jednodimenzionalnog obrazovnog sistema u regionu jugoistočne Evrope i imaju potencijal da podstaknu razmenu o različitim perspektivama i iskustvima“, kaže Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Evropski fond za Balkan je saopštio da ima čast i zadovoljstvo što je Zajedničke knjige istorije ponovo učinio dostupnim, podržavajući uspostavljanje onlajn biblioteke koja nudi otvoreno i besplatno preuzimanje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register