Situacija sa slobodom medija u Grčkoj izaziva zabrinutost i u Briselu

Objavljeno: 01.04.2022, 10:41h

Međunarodne organizacije za slobodu štampe su objavile izvještaj u kome optužuju grčku vladajuću Novu demokratiju da pokušava da kontroliše medije. I dok izvještaj šest organizacija ukazuje na “sistemsku krizu sa slobodom štampe”, vlada odgovara da ljudi mogu da biraju koji medij će da prate, prenosi euractiv.rs.

Pavol Salaj iz Reportera bez granica je rekao nedavno za EURACTIV da “situacija sa slobodom štampe u Grčkoj postaje uporediva sa onom u Mađarskoj”.

“Možemo da vidimo namjernu političku volju da se umanji sloboda štampe. Istovremeno postoje i druge opasne situacije vezane za organizovani kriminal”, dodao je Salaj.

Izvještaj projekta Brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) ukazao je da je sistemska kriza koja pogađa slobodu štampe u Grčkoj pojačana pokušajima vlade Nove demokratije da “kontroliše poruke” i minimizuje kritičke i drugačije glasove.

“Novine i novinare koji su ideološki na strani opozicije ili imaju neutralan stav vlast izdvaja i nejednakim tretmanom podriva njihove aktivnosti. To je dodatno otežano nedostatkom transparentnosti oko raspodjele državnog oglašavanja i njegove distribucije”, navodi se u izvještaju.

Projekat MFRR prati, nadzire i reaguje na kršenje slobode štampe i medija u članicama EU i kandidatima.

U izvještaju se ukazuje i na sve težu situaciju novinara koji pokrivaju teme migracija, poput “pušbeka”.

Nova demokratija nije komentarisala navode iz izveštaja, samo je u saopštenju istakla da je sloboda štampe u Grčkoj institucionalno zagarantovana.

“Svaki građanin može slobodno da se informiše, u svakom trenutku, iz medija po svom izboru”, saopštila je ta partija.

“Izveštaj pokazuje kako Grčka postaje problematična zemlja po pitanju slobode štampe i demokratije”, napisao je na Tviteru glavni opozicioni lider i bivši premijer Aleksis Cipras.

Situacija sa slobodom medija u Grčkoj izaziva zabrinutost i u Briselu, prenosi euractiv.rs.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register