Savjet za ljudska prava UN usvojio tri Rezolucije o situaciji u Palestini

Objavljeno: 01.04.2022, 19:23h

Ove rezolucije predstavljaju solidnu pravnu osnovu koju svaka država treba da poštuje i da preduzme konkretne radnje kako bi ih sprovela u skladu sa svojim obavezama prema povelji UN-a i međunarodnog prava

Savjet za ljudska prava UN-a je,velikom većinom, usvojio tri važne Rezolucije o situaciji u Palestini:

Prva je o stanju ljudskih prava na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim, i obavezi da se osigura odgovornost i pravda.

Rezolucija “zahtijeva da se Izrael, okupatorska sila, povuče sa palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalim…”.

“Osuđuje sve akte nasilja, uključujući sve akte terora, provokacije, podsticanja na nasilje, uništavanja, uključujući nezakonitu smrtonosnu  upotrebu sile od strane izraelskih okupacionih snaga protiv palestinskih civila”.  Takođe, “poziva sve države da promovišu poštovanje međunarodnog prava, da poštuju i osiguraju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim.

Druga rezolucija je pod nazivom: ‘’ Izraelska naselja na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim, i na okupiranom sirijskom Golanu’’. Ova rezolucija potvrđuje nelegalnost izraelskih naselja, i da ona predstavljaju glavnu prepreku u postizanju pravednog i trajnog mira, takođe, potvrđujući da prebacivanje dijela svog civilnog stanovništva na palestinsku teritoriju koju okupira Izrael, okupatorksa sila, predstavlja tešku povredu međunarodnog prava. Rezolucija potvrđuje nezakonitost poslovanja sa izraelskim naseljima, pozivajući sve države da poštuju svoje zakonske obaveze u tom pogledu.

Rezolucija osuđuje kontinuirane aktivnosti Izraela po pitanju naseljavanja,što uključuje transfer njegovih državljanja na okupiranu teritoriju, izgradnju i širenje naselja, eksproprijaciju i de facto pripajanje zemljišta, rušenje palestinskih domova i javne infrastrukture. Rezolucija zahtijeva da Izrael, okupatorska sila, odmah prekine sve aktivnosti naseljavanja na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim.

Treća rezolucija je potvrdila pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i da to pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje krši Izrael svojom drugotrajnom vojnom okupacijom, postojanjem i stalnim širenjem naselja na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim. Rezolucija napominje da neuspjeh da se okupacija okonča nakon 55 godina povećava međunarodnu odgovornost za očuvanje ljudskih prava palestinskog naroda. Rezolucija poziva Izrael, okupatorku silu, da odmah okonča okupaciju Okupirane Palestinske Teritorije, uključujući Istočni Jerusalim.

Ove rezolucije predstavljaju solidnu pravnu osnovu koju svaka država treba da poštuje i da preduzme konkretne radnje kako bi ih sprovela u skladu sa svojim obavezama prema povelji UN-a i međunarodnog prava, piše u saopštenju palestinske ambasade u Podgorici.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register