Objavljen prvi čitavi ljudski genom (video)

Objavljeno: 01.04.2022, 11:30h

Naučnici su objavili prvi čitavi ljudski genom, popunivši praznine preostale nakon prethodnih napora i ponudivši tako nove mogućnosti u potrazi za tajnama mutacija koje uzrokuju bolesti te genskih varijacija kod 7.9 milijardi ljudi na svijetu.

Naučnici su 2003. godine otkrili ono što se tada smatralo potpunim slijedom ljudskog genoma, ali oko 8 % nije bilo u potpunosti dešifrovano, uglavnom zato što su se ti djelovi sastojali od učestalo ponavljajućih djelova DNA koje je bilo teško spojiti s ostatkom. Konzorcij naučnika je to riješio u istraživanju objavljenom u časopisu Science, a njihov rad objavljen je prošle godine prije naučne recenzije.

Čitava verzija sastoji se od 3.055 milijardi temeljnih parova, jedinica od kojih su izgrađeni hromosomi i naši geni, i 19.969 gena koji kodiraju proteine. Od tih gena, istraživači su identifikovali oko 2000 novih. Većina njih je blokirana, ali 115 je možda još uvijek aktivno.

Naučnici su uočili i oko dva miliona dodatnih genskih varijanti, od kojih su 622 bile prisutne u relevantnim genima u medicinskom smislu, prenosi portal Index.hr.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register