Istorijsko izvinjenje pape kanadskim indijancima

Objavljeno: 01.04.2022, 17:14h

Papa je zamolio za oprost tokom audijencije s desetinama članova zajednica Metisa, Inuita i Prvih naroda koji su došli u Rim tražeći papino izvinjenje i preuzimanje obaveze da Katolička crkva popravi štetu koju im je nanijela

Papa Franjo se izvinio domorodačkim narodima zbog zlostavljanja koja su pretrpjeli u kanadskim školskim internatima kojima je upravljala Katolička crkva. Rekao je da se nada da će posjetiti Kanadu krajem jula kako bi i lično ponovio izvinjenje preživjelima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Papa je zamolio za oprost tokom audijencije s desetinama članova zajednica Metisa, Inuita i Prvih naroda koji su došli u Rim tražeći papino izvinjenje i preuzimanje obaveze da Katolička crkva popravi štetu koju im je nanijela. Razgovarali su sa papom tokom sedmice a danas je održana audijencija.

Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prisiljeno da pohađa hrišćanske škole koje finansira država od 19. vijeka pa sve do 1970-ih u nastojanju da ih izoluje od uticaja njihovih domova i kulture. Cilj je bio da preuzmu hrišćanstvo i asimiluju se u mainstream društvo, koje su prethodne kanadske vlade smatrale superiornijim.

Kanadska vlada priznala je da je u školama bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a učenici su premlaćivani jer su govorili svoj maternji domorodački jezik. Nasleđe tog zlostavljanja i izolacije od porodica indijanske vođe navode kao temeljni uzrok epidemija zavisnosti od alkohola i drogama u kanadskim rezervatima.

Gotovo tri četvrtine od 130 internata vodile su misionarske kongregacije Katoličke crkve u Kanadi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register