DW: Zapadne zemlje treba da otvore račune u Gasprombanci

Objavljeno: 01.04.2022, 10:22h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da zapadne zemlje od danas (1. april) moraju da otvore račune kod Gasprombanke kako bi nastavile da dobijaju ruski gas. U suprotnom, isporuke “neprijateljskim“ zemljama bile bi zaustavljene, rekao je Putin u četvrtak na ruskoj državnoj televiziji.

Prema ukazu koji je Putin potpisao, uplate se i dalje mogu vršiti u eurima ili dolarima, ali na račun u toj ruskoj banci.

U slučaju da nema uplata, isporuke će biti zaustavljene, rekao je Putin. “Ne bavimo se humanitarnim radom.“ Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije potvrdio da bi Njemačka vjerovatno mogla da nastavi da plaća isporuke gasa u eurima kao i do sada. Sume u eurima bile bi uplaćivane Gasprombanci, koja nije na listi sankcija, a zatim razmijenjene i prebačene u Rusiju u rubljama, rekao je Peskov u četvrtak popodne, a prenijela agencija Interfaks.

Gasprombanka ima ključnu ulogu u sistemu plaćanja koji je naložio Putin, jer bi ona trebalo da bude posrednik. Strani kupac gasa u obavezi je da prebaci devize na poseban, tzv. „K-račun“, a onda bi Gasprombanka otkupila rublje u ime klijenta i prebacila sumu u ruskoj valuti na drugi „K-račun“. U sledećem koraku, rublje bi se uplatile dobavljaču gasa Gaspromu. Gasprombanka može da otvara takve račune bez prisustva predstavnika stranog kupca, piše DW.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register