Kaligula, Ezop i Konstrakta

Objavljeno: 19.03.2022, 18:16h

Piše: Predrag Miloradson NIKOLIĆ

Pasija gledanja parlamentarnih zasijedanja našeg narodnog parlamenta, gdje smo kao građanke i građani izabrali naše predstavnike je kod mene vjerovatno neka vrsta dijagnoze i zavisnosti. To maltretiranje mene samog od strane mene je, vjerovatno, posttraumatski sindrom čega god. Pasija znači i pas i ja, jer sa mnom moj pas takođe pažljivo analizira male riječi velikog dometa. Pitam ga kako je moguće imati bistri pogled neopterećen mišlju, obraz koji se ne crveni i obmanu smatrati vještinom? Pogleda me i ne progovori. I to je sve!

Kaligula je uveo svog konja Incitatusa u Senat i konj je postao senator. Uživao je sve benefite senatorskog posla. Nije imao plaćen mobilni i plaćen račun za mobilni, ali je imao svoje odaje ukrašene umjetninama sa sve koritom od slonovače. Nije mu bilo plaćeno gorivo, jer nije bilo službenih vozila. Biće da su ga nosili robovi u službenim nosiljkama, a to je isto. Danas je to malo drugačije, imaju sve. Ujedinjeni su samo da im se ne smanje plate, a to da je gorivo građanima skupo je laž. Nakon najnovijeg poskupljenja građani uredno sipaju i plaćaju gorivo našim parlamentarcima. Današnji Kaligula, a imamo egomanijaka i umišljenih mesija u Parlamentu koji bi bili u rangu s njim, danas ne bi uvodili životinje, jer je tehnika uznapredovala. Uvodili bi svoje hologramske projekcije. Pa bude generalna proba, sjediš na svom mjestu a tvoja hologramska projekcija pored tebe, rola ili rže tri rečenice na šest načina. Gledaš svoju hologramsku projekciju i diviš se retorici kao Joksim u epizodi „Govor“, pa onom žbiru kog si zaposlio po dubini i širini rzneš: „Mali!!! Na ovom dijelu mi napravi dramsku stanku, jer ovdje neko mora da zaplače!“. I šta ćemo sad?

Oni neće ništa uraditi iako tutnji rat u Ukrajini, cijene skaču na dnevnom nivou, jer „izdaja“, jer „organizovana kriminalna grupa“, jer „mi smo ugroženi“ – da MI znači oni. Izgleda da su najpametniji parlamentarci koji ćute. A zašto bi kad im s benefitima plata, koja je redovna i kad ne rade, sa dnevnicama i projektovanom godinom primanja ako se raspuste, mjesečno iznosi više nego duplo u poređenju sa specijalistom epidemiologom sa sve dežurstvima u KCCG. Jer zaista zašto mijenjati bivši sistem, kad si ga već prvog dana omirisao kao mošus, čija je baza bizonska mošnjičetina? Nego da se zaposle moji svi i da svi mirišemo na mošusno goveče u toplom gnijezdu sistema koji su nam naše kuke i motike dale. Samo sad da opet posvađamo kuke s motikama, na način što ćemo motikama reći da kuke kažu da su falusoidnije od njih. I to je sve!

Gnijezdo sistema? Pa da! Šta će Kalugilin Incitatus u gnijezdu? Nema logike. Logike ima u pjesmi „Nemam šamana“ od Konstrakte. Konceptualna umjetnica, koja poput Živka Nikolića ili Pedra Almodovara slojevito prikazuje nas kuke i motike, i ruši Potemkivona sela, u konkretnom slučaju ne samo Vučićevog zdravstva, već globalno, ukazuje na potrebu da platimo šamana, naravno preko javnih nabavki i sve transparentno, kako bi utvrdio pojedinačno koji je parlamentarac koja životinja. Emina Jahović je mislila da je vrabac, a u stvari je vuk. Kakva kriza identiteta! Jer insan mora da zna šta je, inače će zalutati cvrkućući na žicama CEDIS-a umjesto da zavija na pun mjesec i pretvara se u vukodlaka. Po dubinama i širinama. Transparentno je već sigurno da će izabrani šaman biti od Gwyneth Paltrow drug. I siguran sam da bi Parlament promijenio ime u Gnijezdo. Nijesam šaman, ali volim da vidim. Ne bi imali utisak Nojeve barke i vidjeli neku egzotičnu životinju, što je mentalitetska trauma, jer magarcem vrijeđate, a lava stavljate na grb. Vidjeli bi dominantno jato ptica, što je opet mentalitetski odgovarajuća konstrukcija, kako je to opisala otrježnjujuća Konstrakta:

“Možda sam ptica / Njujork, London, Berlin, Pariz / serem se na ljude, serem se na stvari / znamo da je sreća kada usere te ptica / ja sam ptica / donosim sreću ja sam ptica”. I šta ćemo sad?

Naravno da nećemo ni mi ništa. Zar da mijenjaš stvari kad možeš da ih zamijeniš? Nema potrebe. Raj za poslanike je projekcija kuke i motike da možda jednom dođe neka ptica koja će kukicu ili motikicu zaposliti po dubini ili širini. Imaš platu, ne radiš puno plus mogućnost potencijalne korupcije. Najbolje među kukama i motikama proglasiti ludim i otjerati u Amerike diljem kontinenta, pa neka tamo budu bolji. Zar da parlamentarci ili gnjezdarci budu sluge u raju, kada svako od njih može da dosanja trenutak da bude vladar u paklu? Moć je čudo. Bolje vladar nego sluga. Jer i kuke i motike od projektovanih slugu više vole da vide bahate vladare jer ih sluge nekako ne doimaju pa ih neće opet glasati. Valjda je krv u očima i mržnja najkohezivniji faktor zbijanja rulje u kojoj svako pojedinačno glasa i bira. A demokratija je skupa, posebno u zemljama jeftinih političara. Da li se iko više sjeća prvog dana apostolske Vlade? Premijer formira apostolsku Vladu sa dvanaest ministara. Podsvjesno nam šalje poruku da je Isus. Ali se ne zapita da li je Juda evoluirao u međuvremenu? Apostoli su stigli taksijem pred Vladu. Nadam se da taj taksi nijesmo mi plaćali. A onda su podijelili službena vozila. I po dubinama i širinama. Samo mi je bilo žao Vesne Bratić. Ona je četiri puta došla taksijem isti dan. I to je bio početak gaženja nade da ćemo krenuti naprijed. Posljedice toga će biti interesantne. Bojim se da će vas sve iznenaditi apstinencija. I šta ćete tad?

Ezop u svojoj basni o dva jarca na brvnu, ne daje rješenje, ali upućuje šta nije rješenje. Mi tipično nemamo dva nego više jarčeva, pa sam razmišljao kako da konstruišem brvno. I sjetio sam se da nema potrebe za tim. Ako se ikad iko zapitao čemu tromostovlje u Ljubljani, dajem odgovor. To je bila vizija arhitekte Plečnika, gdje će Slovenci opet zaraditi novac na tuđim glupostima. Tromostovlje je pripremljeno za crnogorske jarčeve oboljele od mesijanstva, da se bodu dok ne lipsaju ili skoče u rijeku Ljubljanicu, koja j pritoka Save, preko koje dođu do Beograda, a onda ih avionom vratimo, vidamo im rane, pa jednom u pola godine, koliko zasijedaju, opet šaljemo za Ljubljanu o našem trošku, da im se tamo smiju narativu i naravno da zarade braća Slovenci jer GORE (N) JE! I to je sve!

Mens infirma in corpore sano!

Animus tristis in corpore sano!

Mens desperata in corpore sano!

Mens conterrita in corpore sano!

I šta ćemo sad?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register