Trafostanica ispod Ljubovića podijelila stanare

by | mar 10, 2022 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Ovo je za PCNEN kazala Snežana Tadić, jedna od budućih stanarki.

I Milka Obradović, koja je kupila stan u ovoj zgradi, je rekla da je zbog odgađanja izgranje trafostanice ugrožena egzistencija njene porodice.

“Odlaganje izgradnje trafostanice ide na štetu svih onih koji su kupili stanove, jer je rok za useljenje odavno istekao. Ja i moja porodica smo 16 godina podstanari, kreditno smo se zadužili da bi kupili ovaj stan i sada smo u situaciji da plaćamo i kredit i troškove zakupa privatnog stana, samim tim je ugrožena egzistencija moje porodice”, kazala je Obradović.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je 2017. godine potpisao saglasnost za priključivanje zgrade na buduću trafostanicu, a 2019. su potvridili da će biti priključenje do kraja te godine. Međutim, stanari susjedne zgrade “Lepont”, kako se navodi u saopštenju Gradnja prometa zaduženog za izgradnju DUP-a “Zabjelo-Ljubović”, ometali su CEDIS u izvođenju radova, pa su se oni prošle godine za pomoć obratili Upravi policije.

“Predstavnici CEDIS-a su u više navrata razgovarali sa stanarima koji protestuju, međutim stanari zgrade ‘Lepont’ ne žele da uvaže dokumenta koja CEDIS posjeduje, a koja dokazuju zakonitost izvođenja radova”, rekli su nam iz CEDIS-a.

CEDIS tvrdi da je za izgradnju trafostanice ispod Ljubovića ispoštovana sva zakonska regulativu, o čemu,  kako kažu, svjedoči sva dokumentacija, kao i odobrenja nadležnih institucija za izgradnju trafostanice na predviđenoj lokaciji.

“CEDIS se više puta obraćao Upravi policije, od koje smo inforisani da rade na obezbjeđenju preduslova za početak izvođenja radova na trafostanici”, kazali su nam.

Etažni vlasnici zgrade Lepont inženjering, sa druge strane, su kazali da je bezbjednost njihovog objekta, života i imovine, osnovni razlog zbog kojeg traže preispitivanje odluke o izgradnji trafostanice.

“Po mišljenju stanara zgrade ‘Lepont’, izgradnja trafostanice na udaljenosti manjoj od jedan i po metar od zida naše zgrade, je neprihvatljiva jer, osim što se istom dira u naša prava i oduzima nam se imovina, ovakvim pozicioniranjem trafostanice sa uljnim transformatorom nijesu ispoštovana pravila o bezbjednosti našeg objekta, koja zakoni i pravilnici koji regulišu ovu oblast propisuju, što direktno ugrožava našu bezbjednost”, rekli su za PCNEN.

Iz Gradnja-Prometa su kazali da za gradnju trafostanice postoji Odluka o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa, koja je donesena od strane gradonačelnika Glavnog grada Podgorice,  kao i Odluka Vlade Crne Gore o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje energetskog objekta.

“Po informacijama koje imamo iz CEDIS-a, stanari zgrade ‘Lepont’ su imali informaciju o gradnji predmetne trafostanice, a s obzirom da je ovaj objekat bio u planskoj dokumentaciji, to se u svakom trenutku mogao ostvariti uvid u postojanje iste”, naveli su iz Gradnja-Prometa.

Stanari zgrade “Lepont” su kazali da nisu ometali radove CEDIS-a, već da su u vrijeme njihovog dolaska izašli na lice mjesta i zahtijevali da o izdatoj dozvoli i postupanju po istoj odluče nadležni državni organi.

“Osim što donošenjem ovakve dozvole nijesu ispoštovane odredbe koje bi nam garantovale bezbjednost objekta, dozvola je u konkretnom slučaju donijeta u proceduri koju smatramo nezakonitom”, kazali su oni.

Oni su naveli da su, u cilju zaštite svojih prava, podnijeli prijavu urbanističko-građevinskoj inspekciji, elektroenergetskoj inspekciji, obratili se Upravi policije, Glavnom gradu i pokrenuli druge postupke.

“Iako je prijava inspekciji podnijeta početkom januara i urgirano po istoj, do danas odluku nije donio nijedan organ kojem smo se obratili, iako smo insistirali da nam se odluke dostave. Istina, odgovorila nam je policija od koje smo zahtijevali da, u okviru svojih ovlašćenja, zaštiti našu imovinu i u svom odgovoru nas savjetovala da angažujemo advokata”, kazali su nam etažni vlasnicia zgrade “Lepont”.

Sve pomenute strane smatraju da rješenja problema leži upravo u odgovornosti Uprave policije i CEDIS-a, koji su nadležni za rješavanje ovog problema. Naš portal se na ovu temu obratio i Upravi policije, od koje nijesmo dobili odgovor.

“Mišljenja smo da sve nadležne institucije koje su po prirodi svog posla direktno uključene u proces građenja predmetne trafostanice, a to je u ovom slučaju CEDIS,  koji je zadužen za izgradnju trafostanice i Uprava policije Crne Gore koja pruža pomoć u realizaciji izvršnog dokumenta tj. građevinske dozvole, moraju u najkraćem roku pristupiti odgovorno poslu iz svojih nadležnosti kako bi se prevazišla trenutna situacija, odnosno izgradila trafostanica i obezbijedilo priključenje objekta na elektro energetsku mrežu”, rekli su iz Gradnja-Prometa.

Ako CEDIS i Uprava policije ne riješe ovaj problem, budući stanari DUP-a “Zabjelo-Ljubović” najavljuju proteste.

“Po mom mišljenju, način da se riješi ovaj problem je da institucije kao što je CEDIS i Uprava policije sprovedu zakon do kraja i postave trafostanicu na mjesto. U suprotnom, bićemo primorani na svakodnevne proteste ispred CEDIS- a i Uparave policije”, rekla je Tadić.

Iz CEDIS-a su nam kazali da će “nastaviti da insistiraju na doslijednoj primjeni propisa”.

Stanari zgrade “Lepont” žale zbog situacije u koj su se našle njihove buduće komšije i kažu da je izmještanje trafostanice na drugu lokaciju rješnje koje bi zadovoljilo sve, uključujući i CEDIS, koji do sada, kako su naveli, nije pokazao dobru volju za nalaženje rješenja.

Teodora ĐURNIĆ

0 Comments

Submit a Comment