Promovisana knjiga ‘Potraga za čovjekom’ Ibrahima Čikića

Objavljeno: 06.03.2022, 15:33h

U podgoričkom KIC ‘Budo Tomović’, 4. marta uveče, promovisana je knjiga ‘Potraga za čovjekom’, autora Ibrahima Čikića.

‘Potraga za čovjekom’ je zbirka tekstova (blogova) objavljenih prethodno na portalu PCNEN. Tekstove je odabrao i urednio Srđan Perić, a zbirku čine “priče o razumijevanju, velikodušnosti, širini… priče o bjelopoljskoj varoši, o univerzalnoj sudbini čovjeka bačenog u iskušenje vremena koje se mijenja i koje mijenja”.

Na promociji su govorili autor autor Ibrahim Čikić, urednik Srđan Perić i recenzenti dr Milan Popović i Dragoljub Duško Vuković.

Izdavač knjige je Organizacija KOD.

“Knjiga koja je pred tobom je plod poslijepodnevnog razgovora u bjelopoljskoj kafani na obodu gradskog jezgra. U pokušaju vrednovanja i orijentacije u odnosu na vrijeme i ljude, Ibrahim Čikić je dao ideju da se na jednom mjestu urede tekstovi koje je pisao, a PCNEN objavljivao u periodu od četiri godine. Tada mi je data sloboda da izvršim odabir, skraćivanje, produžavanje ili bilo kakvu drugu intervenciju nad tekstovima. Ne znam da li sam uspio da uradim to na valjan način, ali sam nastojao da od 113 tekstova izaberem one koje najbolje uobličavaju Ibrahimovu poetiku.” (Iz riječi urednika Srđana Perića)

“Čitaocu nije lako da odluči, šta je u Potrazi za čovjekom, autentičnije i uzbudljivije, njena pluralistička ili njena univerzalistička strana. Pluralistički kosmos Ibrahima Čikića je više nego bogat. Nacija, vera, islam, savremenost, istorija, Crna Gora, Bijelo Polje, Akovo, galerija neponovljivih, običnih, malih, velikih likova. U ovom kosmosu, za autora ove kolumne, poseban, pa i najveći sjaj, ipak, imaju dva izvanredna lika i sećanja. Sećanje Ibrahima Čikića na očevu poduku o potrebi da se vera, molitva i Ramazan praktikuju krajnje smerno, skromno i diskretno. (Koliko je samo ova poduka superirorna u odnosu na sve one krune i odežde, nadmenosti i oholosti, buke i nametljivosti, mnogih današnjih takozvanih novovernika, zapravo lažnih vernika.) I ono drugo sećanje, na sjajni lik nedavno preminule Jelisave Kalezić, jedne od najznačajnijih žena, profesorica univerziteta i demokratskih političarki našeg vremena.” (Iz recenzije dr Milana Popovića)

“I kada su njegovi blogovi/priče parabole, i kada iz njih zrači zgusnuta mudrost zena, i kada riječi prosijava kroz sito hroničar rodne varoši, sa Ibrahimom je čitalac uvijek na dobitku. Ibrahim kao angažovani mislilac kritički oštro sudi o stvarnosti i ljudima, opominje one koji su na pogrešnom putu, a tješi i kuraži one kojima je na srcu ljudska dobrobit i sreća. On je i drug, saborac na koga se možeš osloniti, i mudrac koji upućuje u tajnu ispravnog življenja.” (Iz recenzije Dragoljuba Duška Vukovića)

“Kasno je za moljenje, ovo je vrijeme spašavanja vlastite duše. Upamti, optorst se može tražiti samo od onoga kome si učinio nepravdu”. (Ibrahim Čikić)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register