RT: Turska ograničila pristup ruskoj mornarici

Objavljeno: 28.02.2022, 13:14h

Ilustracija

Turska će ograničiti pristup ruskoj mornarici u  Crnom moru, zbog ratnih dejstava u Ukrajini, prenosi “Russia today”

“Nije to sada nekoliko zračnih udara, situacija u Ukrajini je zvanično rat.

Mi ćemo implementirati Montreux konvenciju”, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za CNN u intervjuu uživo.

“Turska će implementirati sve odredbe Montreux konvencije na transparentan način”, dodao je zvaničnik.

Prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936., koja reguliše prolaz Crnog mora, Turska može zatvoriti prolaz za vojna plovila bilo koje nacije u formalnom ratnom stanju, kao i kada se osjeća da joj prijeti neposredan rat.  Međutim, zemlja ne može potpuno zatvoriti moreuz osim ako nije u stanju rata. – prenosi RT

Ankara će i dalje dozvoljavati vojnim brodovima koji se vraćaju u svoje matične luke da prolaze kroz moreuz, napomenuo je Cavusoglu. “Ne bi trebalo biti zloupotrebe ovog izuzeća. Brodovi koji najavljuju povratak u svoje baze i prolaz kroz moreuz ne bi trebali biti uključeni u rat”, rekao je ovaj diplomata.

Ankaru da zatvori moreuz za Rusiju, uprkos tome što nijedna strana u tekućem sukobu nije zvanično objavila rat. Rusija je u četvrtak pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera u Ukrajini, navodeći potrebu da zaštiti otcijepljene Narodne Republike Donjeck i Lugansk od navodnog sveopšteg napada ukrajinskih trupa. Ukrajina je napad označila kao “ničim izazvan”.

Kijev je negirao da želi da napadne republike koje su se odvojile od Ukrajine nakon puča na Majdanu 2014. i svrgavanja demokratski izabrane vlade u zemlji. Moskva je u ponedjeljak formalno priznala republike kao nezavisne države, potpisavši sa njima bilateralne sporazume o prijateljstvu i obećavši vojnu pomoć.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register